'Brussel is de meest ondergewaardeerde stad van Europa'

SDR
© BRUZZ
26/09/2016

Michael Kaminer, journalist voor de Amerikaanse krant New York Daily News, was een week voor de aanslagen van 22 maart op reis in Brussel. De stad werd hem aangekondigd als saai, grauw en bureaucratisch. Maar hij zag een mooie, internationale stad waar het goedkoop verblijven en goed dineren is.

In New York Daily News schrijft Michael Kaminer over zijn trip in Brussel. De vier dagen die hij er doorbracht, overtuigden hem ervan dat onze stad onterecht met een slecht imago kampt. "Dit is de meest ondergewaardeerde stad van Europa. Wat cultuur en dineren betreft, rivaliseert ze Parijs en Madrid. De overvloedige aanwezigheid van eeuwen overspannende architectuur maakt van Brussel een visueel feest."

En die rijke geschiedenis is volgens Kaminer niet de enige troef van Brussel. "Een onophoudelijke toevloed van globale invloeden – de luchthaven had check-inbalies voor luchtvaartmaatschappijen waarvan ik nog nooit gehoord had – betekent dat de stad opwindend internationaal en voortdurend in beweging is."

Brussel als budgetoplossing
Kaminer schrijft dat Brussel altijd al meer een zakencentrum dan een toeristentrekpleister was, en dat het aantal reizigers nog meer afnam sinds de aanslagen van 22 maart.

"Dat is zonde voor België, maar een kans voor reizigers die graag buiten de gebaande paden treden", schrijft hij. "Hotels zijn goedkoop. Je hoeft niet te vechten voor een goede plaats bij monumenten, in musea of in restaurants. En ondanks het over het algemeen terughoudende Belgische karakter, voelde ik hier veel liefde als bezoeker."

Verliefd op de Marollen
Hij zingt niet alleen het lof van klassiekers als de Grote Markt ("verbazingwekkend werelderfgoed") en het Atomium ("een waanzinnig metalen monument voor het atoomtijdperk"), maar ook van de Brusselse wijken, waar "de Brusselse ziel huist".

Met de glazen lift gaat hij van het Poelaertplein naar de Hoogstraat en ontdekt een wereld die in schril contrast staat met de drukke stad bovenaan. "Ik werd verliefd op de Marollen, een rustige wijk met onafhankelijke winkels, antiekverkopers, eigenzinnige bars en gezellige cafés."

Ook belandt hij in de Biomarkt aan de Huidevettersstraat. "Ik zag plaatselijke bewoners dozen vullen met helder gekleurde groenten en fruit, uitstekend uitziende broden en heerlijke yoghurts in glazen flessen."

Een week later, terug in de VS, verneemt hij het nieuws van de aanslagen. "Samen met de schok en de droefheid, voelde ik een nog sterkere liefde voor deze stad vol rijke geschiedenis, gastvrijheid en menselijkheid."

Het hele artikel kunt u hier lezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni