Brussel geeft groene start-ups een boost

PSZ
© BRUZZ
16/10/2017

Voor het zesde jaar op rij ondersteunt het Brussels Gewest via het hulpprogramma GreenLab jonge ondernemers om hun groene start-up tot een vaste waarde te maken. Dit jaar werden vier projecten gekozen.

Iedereen met een groen idee kan zich voor het hulpprogramma melden. GreenLab kiest dan welke projecten worden ondersteund. Uitverkozenen krijgen zes maanden lang hulp via workshops ‘duurzaam ondernemen’ en gepersonaliseerde coaching.

Zo hoopt het Gewest groen ondernemerschap te promoten en start-ups te helpen een vaste stek in de circulaire economie te verwerven. Die heeft als doel reststoffen opnieuw te gebruiken om zo de uitputting van eindige grondstofvoorraden tegen te gaan.

Koffie
Dit jaar werden uit 15 zendingen 4 projecten gekozen, zo bericht Le Soir. Twee ervan hebben iets met koffie. Boentje Café uit Schaarbeek wil het eerste ‘zero waste’ koffiehuis in Brussel worden. Hier vind je geen wegwerpspullen maar rietjes in inox, herbruikbare bekers en stoffen servetten. Wie met eigen beker komt aandraven, betaalt enkel voor de koffie. Een concept dat volgens de oprichters "goed voor jou is én voor onze planeet”.

Mon Cafetier in Sint-Lambrechts Woluwe vertrekt vanuit de bevinding dat slechts 1 op 5 koffiecapsules wordt gerecycleerd. Het project wil een duurzaam alternatief aanbieden. Voor dezelfde prijs van koffiecapsules kan je bij Mon Cafetier een espressomachine huren én krijg je maandelijks verse koffiebonen geleverd.

Do it yourself
De derde laureaat, Box Bunny, neemt zich voor voedselverspilling te vermijden. De jonge onderneming heeft een cateringdienst voor kinderen ontwikkeld en levert lunchdozen in Brusselse scholen. De ingrediënten zijn het product van duurzame landbouw. De verdeling en recyclage van de lunchdozen gebeurt met zo weinig mogelijk uitstoot, stelt de start-up.

Fais-le toi-même mikt tot slot op de Do It Yourself (DIY) trend. In hun atelier in Elsene kan je zowel DIY-lessen volgen als zelf aan de slag gaan met beschikbare werktuigen en recyclagemateriaal. Zo hopen de initiatiefnemers ‘het zelf creëren’ toegankelijker te maken en onze autonomie in het alledaagse handelen te versterken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni