© Flanders DC

Brussel scoort op Henry Van de Velde Awards

SDR
© BRUZZ
19/01/2017

Vier van de twaalf Henry Van de Velde Awards gaan naar organisaties uit of net buiten Brussel. De Vlaamse designprijzen worden donderdagavond uitgereikt in Bozar. Rotor Deconstruction krijgt twee awards, designbureau Namahn ontvangt de Lifetime Achievement Award en Disarming Design from Palestine krijgt de Communication Award.

Flanderds DC reikt donderdagavond de jaarlijkse Henry Van de Velde Awards uit. Daarmee beloont een onafhankelijke jury in twaalf categorieën het gebruik van goed design. Vier awards gaan naar organisaties met een Brusselse inslag.

Namahn
De Henry van de Velde Lifetime Achievement Award - de belangrijkste prijs van de avond - gaat naar Joannes Vandermeulen en Kristel Van Ael. Hun in 1987 opgerichte designbureau Namahn is gevestigd nabij Brussel-Noord.

"Hun uitstraling en impact op het designdenken is wereldwijd, met een eigen kantoor in Teheran. Namahn doet niet aan de lifestylebenadering van design, maar gaat naar de basis: nieuwe functionaliteiten, het digitale menselijk maken, nadenken over design en met design het leven beter maken," klinkt het bij Flanders DC.

© Olivier Béart
OVAM Ecodesign PRO Award
Het van Brussel naar Vilvoorde verhuisde collectief Rotor Deconstruction valt twee keer in de prijzen. Het 'afvalverwerkend bedrijf' onderzoekt welke materialen genoeg waarde hebben om hun demontage te financieren.

Voor de ontmanteling van het BNP Paribas Fortis-gebouw nabij Ravenstein wint Rotor DC de Henry van de Velde OVAM Ecodesign PRO Award. De verlaagde plafonds uit het BNP Paribas-gebouw hebben ze onder meer omgevormd tot rekken voor een boekenwinkel, vertelt Lionel Devlieger van Rotor in een interview met BRUZZ.

Company Award
Het zakenmodel van Rotor DC wordt dan weer beloond met de Henry Van de Velde Company Award. Rotor Deconstruction zorgt voor het duurzame hergebruik van modernistische kantoorgebouwen die klaar zijn voor de sloop. Ze staan daarbij in voor zowel de ontmanteling, de doorverkoop en het hergebruik.

Daarbij proberen ze niet te recycleren, maar wel de erfgoedwaarde te bewaren. "Dat is voor ons een absolute meerwaarde ten opzichte van recyclage. Bovendien is recyclage een vorm van downcyclen. Het afval stapelt zich op, en wordt achteraf verpulverd tot een minderwaardig product. Terwijl bij hergebruik de materialen in hun volle eer en glorie worden hersteld," zegt Devlieger in het interview met BRUZZ.

© Celine Callens
Communication Award
Disarming Design from Palestine ten slotte wint de Communication Award. Het is een designlabel voor producten uit Palestina, ontworpen door hedendaagse designers, kunstenaars en studenten in samenwerking met lokale producenten en ambachtslui.

Op de site van het label kan je onder meer kleren en hedendaagse designobjecten kopen. Disarming Design from Palestine heeft een magazijn in Sint-Pieters-Leeuw, net buiten Brussel.

LUISTER: Kim Ponsaerts bezocht samen met Bie Luyssaert van Design Vlaanderen de Henry Van de Velde-expo in Bozar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni