Vossenplein c Carl Guderian
© Carl Guderian

Brussel-Stad, Jette en Vorst kunnen duurzaam wijkcontract uitwerken

© BRUZZ
23/03/2017

Het Brussels Gewest gaat investeren in de vernieuwing van de Marollen in Brussel-Stad, de Magritte- of Essegemwijk in Jette, en de Wielemanswijk in Vorst, via de uitwerking van nieuwe duurzame wijkcontracten. De Brusselse regering trekt daar 42,375 miljoen euro voor uit. Dat geld zal over de drie projecten verspreid worden.

Het is al de achtste reeks van duurzame wijkcontracten, die minister-president Rudi Vervoort (PS) donderdag voorstelt in een persbericht. Brussel gebruikt die contracten om bepaalde wijken te verfraaien.

In totaal dienden er negen gemeenten een dossier in: naast de drie winnende gemeenten waren ook Etterbeek, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Ukkel kandidaat. “Er werd bij de selectie rekening gehouden met de beschikbaarheid van groene ruimten, de bezettingsgraad van de huizenblokken, en de verhouding tussen sociale woningen en de vraag hiernaar in de gemeente”, aldus het Vervoort in het persbericht.

Zo krijgt de iconische Marollenwijk in Brussel-Stad een nieuwe smoel aangemeten. De perimeter omvat de zone aan weerszijden van de Hoogstraat en de Blaesstraat en het Vossenplein. Het grootste deel van de zone heeft nog nooit eerder deel uitgemaakt van een wijkcontract. Volgens de regering versterkt het project de positie van de wijkbewoner. Er wordt ook ingezet op de aanleg van groene ruimten.

De perimeter van het wijkcontract in de Marollen (lees verder onder de afbeelding).

Uit isolement halen
In Jette wordt de Essegemwijk onder handen genomen, dat is grosso modo het gebied tussen de De Smet-De Naeyerlaan en de Leopold I-straat. Omdat het René Magritte Huis-Museum in die zone ligt, krijgt de wijk van het Gewest ook de naam ‘Magritte’ mee. Het wijkconctract moet “Essegem uit zijn isolement halen, dat het gevolg is van de aangrenzende spoorweg en stadskankers.” Het Gewest wil ook verloederde en leegstaande gebouwen opwaarderen door braakliggende gronden een nieuwe bestemming te geven.

De perimeter van het wijkcontract in Jette (lees verder onder de afbeelding).

Het wijkcontract in Vorst beslaat de Wielemanswijk: de zone rond kunstencentrum Wiels en de Wielemans-Ceuppenslaan. Het Gewest wil er werk maken van meer woningen die gelijkgesteld zijn met sociale woningen, en meer voorzieningen en ontspanningsmogelijkheden voor de buurtbewoners. In dezelfde zone werkt het Gewest ook aan een stadsvernieuwingscontract, vooral om de openbare ruimte te vernieuwen: zo’n stadsvernieuwingscontract is een aanvulling op een duurzaam wijkcontract, omdat het over de gemeentegrenzen heen kan werken.

De perimeter van het wijkcontract in Vorst (lees verder onder de afbeelding).

De gemeenten kunnen op 1 april starten met de openbare aanbestedingen. Ze moeten ook de burgers betrekken bij de uitwerking van het project. Op 31 maart 2018 moeten de gemeenten hun plannen voorstellen aan het Brussels Gewest. Nadien hebben de gemeenten in totaal 80 maanden de tijd om het project te realiseren en de werven te voltooien. De wijken moeten dus tegen 2022 of 2023 helemaal vernieuwd zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni