De start van het parlementair werkjaar stond meteen bol van de discussies.

Brussel in verzet tegen Europese begrotingsregels

© Belga
26/12/2016

Na Vlaanderen gaat ook Brussel in het offensief tegen de Europese begrotingsregels. Dat schrijft De Standaard maandag en wordt bevestigd aan BRUZZ. Investeringen in onder meer de tunnels dreigen Brussel te versmachten als de regels niet worden aangepast, waarschuwt een ruime meerderheid in het Brussels Parlement.

109 miljoen euro aan investeringen houdt de Brusselse regering buiten de begroting. Die som moet onder meer dienen voor de herstellingen aan de Leopold II-tunnel, investeringen in veiligheid en de uitbreiding van het Brusselse metronet. Maar de Europese begrotingsregels verplichten over­heden om grote investeringen in één keer in de begroting op te nemen in het jaar dat ze worden vastgelegd.

De Vlaamse regering botste al eerder met die regels, toen ze de kosten van de Oosterweelverbinding probeerde te spreiden. Brussel kampt nu met een soortgelijk probleem. Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) dient een resolutie in die de Brusselse regering moet aanmanen tot actie tegen de regels.

Volgens mede-initiatiefnemer en Brussels parlementslid Stefan Cornelis (Open VLD) zetten al te strenge Europese begrotingsregels - die er kwamen nadat onder meer Griekenland nagenoeg failliet ging - een rem op investering in publieke infrastructuur: “Grote investeringen zoals de Leopold II-tunnel kunnen oplopen tot in de honderden miljoenen. Dat in één keer in een begroting opnemen, is onmogelijk, dan wordt je in het rood gedwongen. Door federale tekorten hebben wij geen marge meer."

"Alle sectoren vragen investering in belangrijke infrastructuur", vervolgt Cornelis. "Dat komt ook het economisch weefsel absoluut ten goede: zonder investering dreigt het immers hopeloos te verouderen."

Groot draagvlak
Behalve de eigen PS is er ook steun van Open Vld, CD&V, cdH, SP.A DéFi en oppositiepartijen Groen en Ecolo. MR en de N-VA staan niet mee op de foto. "We denken dat de MR uiteindelijk wel voor zal stemmen. Maar de N-VA zit hier heel overtuigd in de oppositie", aldus Picqué.

Gevraagd naar een reactie, zegt Brussels N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche dat zijn partij niet gevraagd is de resolutie te ondertekenen. “De Europese begrotingsregels bemoeilijken wel degelijk investering in publieke infrastructuur, die redenering volgen wij ook”, zegt Van den Driessche. “In economisch moeilijke tijden moeten we niet besparen op nodige investeringen, we moeten besparen op de werkingskosten van het parlement en de besturen, en efficiënter werken. Investeringen renderen in de toekomst en zorgen voor jobs, daar zijn we absoluut voorstander van.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni