Brussel weet niet waar haar agenten vandaan komen

Godfried Roelant
© BRUZZ
21/11/2017

Binnen de Brusselse politiekorpsen worden er geen gegevens bijgehouden over de migratieachtergrond van de verschillende agenten. Nochtans toont een stad als Antwerpen aan dat het wel degelijk mogelijk en wettelijk is om dat te doen.

Volgens criminologe Sofie De Kimpe (VUB) wordt er als oplossing voor de rellen in Brussel te veel gekeken naar polariserende, repressieve maatregelen in plaats van te focussen op verbinding. “Alleen door op zoek te gaan naar mensen die het multiculturele karakter van een grootstad als Brussel begrijpen, kan je een duurzame vertrouwensband opbouwen tussen gemeenschap en politie. Je moet lokaal rekruteren.” Dat idee moet volgens De Kimpe ook ingang vinden in de politieschool waar nu nog te vaak de nadruk wordt gelegd op een ‘schoppen-kloppen-schieten-verhaal’.

Navraag leert ons echter dat diversiteit, of het gebrek eraan, binnen de Brusselse politiekorpsen moeilijk in te schatten is omdat er simpelweg geen gegevens over worden bijgehouden. Louise Weber, woordvoerster van de politiezone Brussel-Noord, legt aan BRUZZ uit waarom. “We hechten veel belang aan het feit dat onze zone multicultureel is en dat onze agenten een afspiegeling zijn van de wijk waarin ze werken, maar in se is hun afkomst voor ons niet van belang. Voor ons is iedereen gewoon Belg.”

In Antwerpen kan het wel
Nochtans worden in andere Vlaamse steden zoals Antwerpen wel anonieme gegevens bijgehouden over de migratieachtergrond van medewerkers in publieke functies. “We doen daarvoor beroep op een bestand van de Stad Antwerpen waarin voor alle afdelingen en dochters van de stad (OCMW, brandweer, politie, …) de migratieachtergrond van het personeel kan worden nagegaan”, zo zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de lokale politie van Antwerpen aan BRUZZ.

“Op die manier krijgen we een accuraat overzicht zonder in overtreding te zijn met de privacywetgeving. Bij de rekrutering van nieuwe agenten kunnen we geen beroep doen op deze methode omdat de mensen in kwestie op dat moment nog geen medewerkers zijn. Maar we vragen de sollicitanten wel altijd om deze gegevens vrijwillig via een vragenlijst aan ons mee te delen, met de garantie dat deze anoniem verwerkt worden”, aldus Bruyns nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni