Brusselse hogescholen houden stand: 'Geen effect van aanslagen'

FVDE
© BRUZZ
26/09/2016

De Erasmushogeschool (EhB) telt bij de start van het nieuwe academiejaar zo’n twee procent meer studenten dan vorig jaar. Bij Odisee is het aantal inschrijvingen ongeveer gelijk gebleven. De vrees dat hogeschoolstudenten Brussel links zouden laten liggen na de aanslagen, blijkt ongegrond. Wel merken beide instellingen dat studenten langer wachten om hun keuze te maken.

Odisee telde op 23 september 3.423 nieuw ingeschreven studenten. Dat zijn er iets minder dan op dezelfde dag in 2015 (3.471). “Maar al bij al is dit een status quo”, zegt woordvoerder Filip Clarisse. “In de voorbije vijf jaren is er nooit echt een vaste tendens geweest: soms is er een lichte stijging, soms een kleine daling.” Vooral de opleidingen toegepaste informatica (+42 procent) en orthopedagogie (+64 procent) doen het goed. Het aantal studenten voor leerkracht kleuter- en lager onderwijs neemt af, terwijl er net meer studenten aan de opleiding voor leerkracht secundair onderwijs beginnen.

De Erasmushogeschool telt iets meer dan 5.000 inschrijvingen. Dat is zo'n 2 procent meer dan vorig academiejaar. De opleidingen verpleegkunde, voedings- & dieetkunde, idea & innovation Management zitten duidelijk in de lift. Ook hier starten meer studenten met de opleiding leerkracht secundair onderwijs. In tegenstelling tot bij Odisee neemt het aantal inschrijvingen voor toegepaste informatica aan de EhB af. Ook multimedia & communicatietechnologie en communicatiemanagement telden minder inschrijvingen.

Late inschrijvingen
Voor de zomer werd nog gevreesd voor een rampscenario: de EhB telde op haar jaarlijkse infodag nog maar de helft van het normale aantal inschrijvingen. De aanslagen van 22 maart zaten daar volgens de hogeschool voor iets tussen, en dus werd de campagne #laughtrackbrussels gelanceerd. “Ik weet niet of we toen te vroeg gepanikeerd hebben”, zegt Luc Van de Velde, directeur van de EhB. “Maar de situatie was toen echt niet goed. Maar we zijn naar studenten en belangstellenden kwaliteitsvolle informatie blijven verspreiden, en blijkbaar heeft dat geloond.”

“Eens na 15 augustus is de evolutie de goede kant opgegaan”, vervolgt Van de Velde. Ook bij Odisee zijn de inschrijvingen later op gang gekomen, merkt Filip Clarisse op: “We hebben infodagen in maart, april en september. Doorgaans zijn die in april en juni het drukst bezocht, maar nu kwamen er in september opvallend meer studenten langs. De vragen die ze stelden maakten duidelijk dat jonge mensen langer wachten om hun studiekeuze te maken.”

De VUB geeft op deze eerste dag van het academiejaar nog steeds geen precieze inschrijvingscijfers. De universiteit wijt dat aan het veranderde inschrijvingssysteem en zegt dat het aantal generatiestudenten 'stabiel' is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni