Brusselse horeca niet eens met rapport Gosuin over heropleving economie

GR
© BRUZZ
20/03/2017

Een jaar na de aanslagen lijkt de Brusselse economie bijna volledig hersteld. Dat blijkt uit een studie in opdracht van Brussels minister voor Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFI), waarvan Le Soir vandaag de resultaten publiceerde. Rodolphe Van Weyenbergh, en Eric Catry, respectievelijk directeur-generaal van de Brusselse Hotels Association en vice-president van de federatie voor Brusselse Horeca, zijn het daar niet mee eens. "Meer klanten wil nog niet zeggen dat het restaurant winstgevend is," klinkt het.

De aanslagen van vorig jaar in Zaventem en de lockdown die erop volgde, hebben de Brusselse economie wel degelijk pijn gedaan. Zeker omdat onze hoofdstad een paar maanden eerder al onrechtstreeks was getroffen door de gruweldaden in Parijs. Toch lijkt de impact van het terrorisme op de economie al bij al nogal mee te vallen.

Brussels Airlines boekt winst
Op de luchthaven van Zaventem, daar waar ons land het hardst getroffen werd, daalde het aantal passagiers vorig jaar met 7 procent. Toch kan Brussels Airlines een positieve balans voorleggen. De vliegtuigmaatschappij boekte een winst van 17,5 miljoen euro.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vindt dat onze economie goed heeft standgehouden. "Het toerisme, de luchtvaart en de horeca hebben het zwaar te verduren gekregen. Maar dankzij de sterke ruggengraat van de Brusselse economie en de noodzakelijke maatregelen konden ze het hoofd boven water houden."

Hoopgevende resultaten
Ook uit een studie die minister van Tewerkstelling Gosuin (DeFI) liet uitvoeren naar de bezettingsgraad van de horeca in Brussel komen hoopgevende resultaten. In de toeristische sector daalde de bezettingsgraad met meer dan 20 procent, maar zit het momenteel nog maar 2 procent onder het peil van 2014 en 2015.

Het onderzoek leert ons ook dat er in vergelijking met twee jaar geleden 13 procent minder restaurants het bankroet zouden hebben aangevraagd. Heel wat van deze eetgelegenheden zouden zelfs 5 procent meer winst hebben gemaakt dan de jaren daarvoor. Al speelt ook de introductie van de witte kassa hier volgens de studie een grote rol in.

Waar blijven de toeristen?
Toch is niet iedereen even positief over de resultaten van het onderzoek van minister Gosuin. Rodolphe Van Weyenbergh, directeur-generaal van de Brussels Hotels Association, betwist de bevindingen van het onderzoek.

"De bezettingsgraad ligt dan misschien wel nog maar een paar procenten onder het gebruikelijke niveau. Toch zal het nog een hele tijd duren vooraleer ook toeristen weer hun weg vinden naar Brusselse cafés en restaurants. Amerikanen en Aziaten blijven voorlopig weg uit Brussel en Europa."

Winstgroei is een fabeltje
Een toenemende bezittingsgraad komt voor Van Weyenbergh ook niet noodzakelijk overeen met een winstgevend restaurant. "Zo moet je ook rekening houden met de steeds hoger oplopende kosten door de stijgende prijzen van de gebruikte producten."

Eric Catry, vice-president van de federatie voor Brusselse Horeca, steunt Van Weyenbergh in deze denkpiste. "Een winstgroei van 5 procent door de invoering van de witte kassa is een fabeltje. Wij schatten het verlies aan activiteiten in onze sector op zo’n 30 procent. Daarnaast zien wij ook duidelijk dat het aantal faillissementen alleen maar blijft toenemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni