Senioren Moslims01

De Brusselse politieagenten krijgen vanaf februari lessen over de islam en de verschillende moslimgemeenschappen van ons land. De lessen, die kaderen in het Kanaalplan, moeten in de eerste plaats agenten sensibiliseren maar kunnen ook helpen om de uitstroom van politieagenten uit Brussel aan te pakken.

Vanaf volgende maand krijgen Brusselse politieagenten ook lessen over de islam in hun opleidingspakket. “Het gaat dan over de basiskennis van de islam, de geschiedenis van de religie en een overzicht van de migratie van moslims van de jaren ’60 tot nu. Maar ook over de verschillende moslimgemeenschappen en het verschil tussen cultuur en religie”, vertelt verantwoordelijk coördinator Bruno De Brabandere van de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP).

In de praktijk moeten de lessen, die deel uitmaken van het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) en er komen op vraag van de politie zelf, zich vertalen naar een betere aanpak bij interventies. “De kennis kan helpen om bepaalde situaties aan te pakken, om het verschil in gewoontes en tradities bij moslims beter te kunnen inschatten”, aldus De Brabandere. “De lessen zitten ook al in het opleidingspakket van de Antwerpse politie.”

Gebrek aan lokale kennis
De lessen waren hoognodig, zegt parlementslid Annemie Maes (Groen), die minister-president Vervoort (PS) over de kwestie interpelleerde. “Er zijn niet alleen te weinig politieagenten in het algemeen voor handen, maar ook te weinig Brusselse politieagenten die de stad en haar inwoners goed kennen. Er ontbreekt vaak een lokale kennis, omdat politieagenten van buiten Brussel even in de hoofdstad komen werken, maar daarna al snel terug naar andere zones trekken.

‘De islam’ wordt zo een containerbegrip en heel wat aspecten blijven te weinig gekend. "Bovendien zouden politieagenten die nu Brussel ontvluchten misschien wel blijven als ze wat meer kennis en begrip voor de islam aan de dag kunnen leggen", aldus Maes.

'Samenstelling moet diverser'
Een grondige kennis van de islam en de bijhorende tradities moet de agenten ook in de praktijk helpen bij interventies, beaamt Maes. “Soms wordt er onnodig hardhandig opgetreden, maar evengoed omgekeerd worden problemen miskend en worden vroege tekens van bijvoorbeeld radicalisering niet opgepikt.” De cursus gaat dan ook gepaard met een andere cursus die handelt over jihadisme en radicalisering.

Toch blijft er nog een ander groot probleem over, dat nog niet genoeg wordt aangepakt, aldus Maes. “De samenstelling van de politiekorpsen moet veel diverser. Te vaak hoor ik nog van allochtone agenten hoeveel drempels er wel niet waren voor hen om het daadwerkelijk tot politieagent te schoppen. Het korps moet veel meer een reflectie worden van de samenstelling van onze stad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni