Brusselse studenten staan zwangere vrouwen in kansarmoede bij

© Belga
17/10/2017

Studenten vroedkunde aan de Erasmushogeschool Brussel gaan vrouwen in kansarmoede bijstaan tijdens hun zwangerschap. Vandaag wordt een kind op vijf in Brussel geboren in een gezin zonder inkomen uit werk. “En dat houdt gezondheidsrisico’s in voor moeder en kind”, zegt Joeri Vermeulen, opleidingshoofd vroedkunde aan de EhB.

Studenten die de opleiding vroedkunde volgen aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) gaan kwetsbare vrouwen die in kansarmoede leven bijstaan tijdens hun zwangerschap. Ze doen dat via het programma ‘Buddy aan de wieg’. Dat maakte de EhB vandaag bekend tijdens de studiedag 'Kansarmoede en zwangerschap in Brussel en de rand’.

Bedoeling is dat de studenten kwetsbare gezinnen uit Brussel begeleiden doorheen de zwangerschap tot ongeveer één jaar na de bevalling. Dat kan ook door te helpen met de dagelijkse taken van het gezin.

Gezondheidsrisico’s
Uit de laatste cijfers van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad blijkt dat in 2016 nog een op drie Brusselaars onder de armoederisicogrens leeft. Ter vergelijking: in Vlaanderen ligt dit cijfer op ongeveer 10 procent.

Bovendien wordt in Brussel een kind op vijf geboren in een gezin zonder inkomen uit werk. "Dit houdt belangrijke gezondheidsrisico's in voor moeder en kind waarop wij moeten anticiperen", zegt Joeri Vermeulen, hoofd van de opleiding vroedkunde aan de EhB.

Een onderzoek van Katrien Beeckman, onderzoeker aan het UZ Brussel en aan de EhB, toonde aan dat kwetsbare zwangere vrouwen minder optimale zorg krijgen. Om dat te vertelpen formuleerde Beeckman een aantal aanbevelingen, gaande van screenen naar kwetsbaarheid, psychosociale ondersteuning, informatie op maat en het aanbieden van een vast aanspreekpunt.

Momenteel loopt het project 'Buddy aan de wieg’ al in de Arteveldehogeschool in Gent en de Hogeschool PXL in Hasselt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni