BRUZZ in Molenbeek: 'Initiatieven als Brass’art zijn eigenlijk een paradijs'

SW
© BRUZZ
22/03/2017

Op deze herdenkingsdag van de aanslagen maakt BRUZZ live radio vanuit brasserie Brass’art, Brasserie Artistique, op het Gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek. Samen met heel wat artiesten die een band hebben met de gemeente, blikt BRUZZ terug op een bewogen jaar en op welke manier Molenbeek is veranderd.

“Het is een plek waar mensen hun artistieke talenten kunnen uiten. Iedereen is welkom, zolang het maar over kunst gaat” zeggen Mohammed Oauchen en Sanae, initiatiefnemers van Brass’art. “We zijn hier om de mensen een kans te geven dus wie zijn wij om te zeggen wat ze wel en niet mogen brengen.”

Filmmaker Fien Troch, rapper Si-G en Aziza El Miamouini en Malika Abarkan van de Wijkacademie zijn maar enkele van de artiesten die te gast waren bij de live radio-sessie. Elk met hun eigen reden om in Molenbeek te vertoeven en blijven.

Molenbeek vertaalt
Voor de dertienjarige rapster Si-G is de wereld stillaan aan het opengaan. Zij ging onlangs al aan de slag met Omar G van Stikstof en kwam in Brass’art vertellen over de nieuwe documentaire waarin zij de hoofdrol speelt. “Ik vond het een beetje raar om een film over mijzelf te zien. Het is wel fijn als je merkt dat mensen je steunen maar je begint wel na te denken over wat je allemaal al hebt meegemaakt.”

Si-G acht veel waarde aan de plek waar ze vandaan komt en dit is ook hoorbaar in haar teksten. “Wat ik meegemaakt heb en waar ik vandaan kom, stop ik sowieso in mijn teksten. Ik ga straks ‘Beter kennen’ rappen, een tekst die ik helemaal zelf geschreven heb. Dus als je mij wilt horen, zeker checken en niet weggaan!”

Veel frustratie
“Insjalet is een mobiele houten constructie die wij gebruiken om verhalen te capteren van alles wat de mensen hier het laatste jaar hebben meegemaakt. Het is de bedoeling een verwerkingsproces op te starten", vertelden Aziza en Malika van de Wijkacademie. “De Wijkacademie is een burgerinitiatief en gestart na de aanslagen in Parijs. Wij wonen in moeilijke buurten en zijn ons gaan afvragen wat er met die jongens gebeurd is en waarom wij dit niet hebben zien aankomen. Wij hebben een soort puzzel gemaakt en zijn zo tot de Wijkacademie gekomen.”

Aziza en Malika leggen uit dat er bij de Molenbeekse jongeren vooral frustratie leeft. “Ze worden gestigmatiseerd en altijd met de vinger gewezen. Ze sluiten zich op en zo vertrek je weer in de fase van radicalisatie en dat mag niet meer gebeuren. Daardoor zijn initiatieven als Brass’art een paradijs. Zo zouden er veel meer moeten zijn. “

Niks moet
Fien Troch, Vlaams regisseuse en nieuwe Molenbekenaar heeft zo haar eigen reden waarom ze naar Molenbeek is verhuisd: “Voor ons was dat een hele evidente keuze. Daar is heel veel potentieel en er kunnen nog enorm veel dingen gebeuren. Ik voel mij hier veel vrijer dan eender welke andere plaats in België.” Al geeft ze wel toe dat de gemeente afgelopen jaar een hele andere reputatie heeft gekregen. “Als ik aan mensen uitleg dat ik naar Molenbeek ga verhuizen, moet ik mij daarvoor verantwoorden. Voor mij is er een zekere puurheid en diversiteit. Niks moet en dat vind ik heel fijn.”

Op de vraag ‘is Molenbeek afgelopen jaar veranderd’, waren de meningen niet verdeeld. Iedereen is ervan overtuigd dat elke Molenbekenaar zich inzet om de gemeente weer positief op de kaart te zetten. Alleen zouden nog meer initiatieven als Brass’art zeker welkom zijn, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni