Bureau Samusocial vergaderde één keer op de drie op restaurant

© Belga
13/07/2017

Tot een derde van de vergaderingen van het bureau van Samusocial vonden plaats op restaurant. De bestuurders brachten de kosten ook regelmatig in. Dat verklaarde financieel directeur Aurélien Doffigny woensdagavond tijdens de hoorzitting van drie operationele directeurs van de daklozenorganisatie voor de onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement. Eerder zei hij dat de bestuurders geen onkostenvergoeding kregen, maar dat af en toe een restaurantrekening werd betaald.

Na enkele uren vragen en antwoorden stelden meerdere commissieleden zich de vraag of het niet zo was dat de directeurs in feite enkel de beslissingen van de raad van bestuur en vooral gedelegeerd bestuurder Pascale Peraïta uitvoerden. Zo werden de drie na een tijdje uit de onderhandelingen met het Verenigd College van de GGC gehouden "omdat ze niet hard genoeg waren". Want voor de raad van bestuur kon er geen sprake van zijn dat er een vertegenwoordiger van het Brusselse gewest op alle raden van bestuur aanwezig zou zijn, liet operationeel directeur Gregory Polus verstaan.

Kamer zonder ramen of deuren
De directeurs gaven volgens de parlementsleden ook de indruk dat alles bij Samusocial eigenlijk goed functioneerde en dat er enkel wat problemen aan de top waren met zitpenningen. Pedagogisch directeur Laurence Bourguignon, die het eerder tijdens haar hoorzitting moeilijk kreeg, ontkende dit laatste krachtig. "Dat is niet de boodschap die ik wilde overbrengen. Ik had vaak het gevoel dat ik in een kamer zat, zonder ramen of deuren", stelde ze.

Doffigny bevestigde dat hij op de hoogte was van de zitpenningen voor de bestuurders en leden van het bureau. "Ik wist ervan want ik betaalde ze uit", klonk het. Het was afgevaardigd-bestuurder Peraïta die hem doorgaf wie recht had op hoeveel. "Ik stuurde een mail en kreeg antwoord per mail, telefoon of mondeling", verduidelijkte hij. Ook Bourgignon wist af van de zitpenningen, maar niet hoe hoog die waren. Toen de bedragen in de pers uitlekten, heeft ze de raad van bestuur gevraagd om uitleg te geven aan het Samusocial-personeel. Polus erkende dat hij via de pers voor het eerst over het bestaan van de zitpenningen gehoord had.

Schulden
Samusocial is op korte tijd zeer groot geworden, terwijl een aantal gewoonten op het niveau bleven van een kleine vzw, zo verklaarde financieel directeur Aurélien Doffigny een aantal problemen die de daklozenorganisatie kent, onder meer in het bestuur. "Bij mijn aankomst kende ik iedereen bij naam, nu is er 500 man personeel", stelde hij. Dat heeft ook gevolgen voor de financiële positie van de vzw. Aangezien de daklozenorganisatie bijna volledig op basis van subsidies werkt, en die vaak deels op basis van bewijsstukken worden uitgekeerd, ontstaan er schulden. "Ik betaal elke dag enorme intresten", klonk het. De vzw heeft daarnaast ook achterstand bij het betalen van de sociale lasten. Dat leidde in 2015 tot 140.000 euro verwijlintresten, en die kunnen niet met subsidies betaald worden, aldus nog de financieel directeur.

Doffigny erkende ook dat er een probleem is met de openbare aanbestedingen. Het financieel rapport van 2013 wees daar reeds op. Maar tot op vandaag volgt Samusocial nog steeds de wetgeving niet, onder meer voor de contracten met de wasserij en met de Brusselse Keuken voor het voedsel. "Dat is ook moeilijk omdat onze behoeften regelmatig sterk verschillen. Bovendien lopen we het risico om een Europese aanbesteding te moeten lanceren wat een erg zware procedure is". Maar Samusocial zal een oplossing moeten zoeken, want zowel staatssecretaris Elke Sleurs als haar opvolgster op Maatschappelijke Integratie Zuhal Demir hadden ermee gedreigd de subsidies voor de winteropvang te stoppen als het probleem van de openbare aanbestedingen niet opgelost is.

De directeurs gingen ook in op de berichten van voedsel dat bij Samusocial stond te bederven. De organisatie is niet uitgerust om eten te bereiden, dus kon het voedsel niet verwerkt worden. "Met gepelde tomaten of paletten met rijst kunnen we niets doen, maar we hadden vroeger een beleid om niets te weigeren", klonk het.

De inspecteurs Financiën van het Brussels gewest lieten eerder in de onderzoekscommissie verstaan dat een dubbele subsidiëring niet uitgesloten is, onder meer voor de verloning van toenmalig directrice Peraïta die zowel deel door de GGC, Maatschappelijke Integratie en Fedasil betaald werd. Maar Doffigny betwijfelde of dit systematisch kan gebeuren. Door de analytische boekhouding is het volgens hem immers moeilijk denkbaar dat een factuur tweemaal betaald wordt.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni