Buurt metrostation Beekkant vraagt samenscholingsverbod

© BRUZZ
04/02/2017

Buurtbewoners van het Molenbeekse station Beekkant willen net zoals aan de halte Ribaucourt een samenscholingsverbod. Dit keer zijn niet drugsdealers de oorzaak van de overlast, maar grote groepen jongeren die er samentroepen. De gemeente gaat eerst voor de niet-repressieve aanpak. Ze stuurt meer sociaal werkers naar het metrostation, waar tot voor twee jaar geen bemiddeling gebeurde.

Een aantal buurtbewoners zijn groepen hangjongeren voor het metrostation beu en vragen een sterk gebaar van de gemeente, schrijft La Dernière Heure zaterdag, en bevestigt schepen van Sociale Cohesie Sarah Turine (Ecolo) ook aan BRUZZ.

Het kabinet van burgemeester Françoise Schepmans (MR) laat weten dat er twee vergaderingen met de buurt zijn geweest, één in december en één in januari. Ook vertegenwoordigers van de politie, een vzw die met de jongeren werkt en een gemeentecel die sociale uitsluiting bestrijdt waren aanwezig. "We hebben er gepraat over de wens van meerdere buurtbewoners om een samenscholingsverbod in te stellen."

Een dergelijk verbod is nog tot 28 februari van kracht aan metrostation Ribaucourt, waar samenscholingen van meer dan drie personen tot die tijd illegaal zijn. Dat moet de overlast door drugsdeals sterk terugdringen.

'Te weinig voorzieningen'
Aan Beekkant zijn het niet drugsdealers of -gebruikers die de rust verstoren, maar bepaalde groepen jongens die zich verzamelen voor het station. "We hebben besloten om eerst sociaal werkers op het terrein te sturen, om de sociale benadering eerst te proberen. Als de overlast niet vermindert, dan overwegen we zeker alternatieve oplossingen. Alles is mogelijk", zegt Schepmans' kabinet.

Schepen Turine gaat nu zo snel mogelijk meer sociaal werkers naar Beekkant sturen, iets waarmee het nieuwe gemeentebestuur twee jaar geleden begonnen is, na twintig jaar zonder sociaal werk. Zij benadrukt in La DH het schrijnende gebrek aan collectieve voorzieningen - bijvoorbeeld speelpleinen, een sportveld, red. - voor de jongeren uit de buurt. "We hebben aan het Gewest gevraagd om een wijkcontract voor deze buurt, waarmee we projecten zouden kunnen opstarten. Er is geen enkel gemeenschapscentrum in de buurt, alleen één klein lokaal. Dat is te weinig."

Sinds enkele jaren ontstaan geregeld vecht- of scheldpartijen tussen de jongeren en de ordediensten. Recent nog werden twee agenten er fors toegetakeld. "Sinds de aanleg van de lijnen 2 en 6 zijn Beekkant en Weststation verzamelplekken geworden voor jongeren, die niet altijd uit de gemeente komen", zegt Turine. Aan BRUZZ: "Er is ook geen sociaal werk geweest in de wijk in 20 jaar, voor 2014. Dit is een werk van lange adem."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni