Byrrrh and Skate in Anderlecht: Nooit meer skaten in de regen

Tim Schoonjans
© BRUZZ
09/05/2017

Het Klein Eiland in Anderlecht wordt dé plek voor skaters. Na Planet Park opent nu ook Byrrrh and Skate er een zaal vol rampen en grindrails. Het wordt een plek voor doorgewinterde skaters én voor ketjes uit de buurt.

Vorig jaar kwam Byrrrh and Skate terecht in Anderlecht, na eerdere projecten in Molenbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Die verhuizing gebeurde in samenwerking met Citydev en Entrakt (een bedrijf dat een nieuwe invulling geeft aan leegstaande panden, red.), in een gebouw van 17.000 vierkante meter, op het Klein Eiland. “Daar installeren we sinds september ons skatepark,” zegt Selim Mahdhi (34), lid van het eerste uur.

De grote opening is gepland voor juni, al was er het voorbije weekend al een evenement, gesponsord door kledingmerk Levi’s, waarmee Byrrrh and Skate in zee ging.

“Ook in Anderlecht blijven we ‘Skate voor iedereen’,” zegt Mahdhi. ‘Ketjes uit de buurt betalen maar twee euro toegang in plaats van vijf. Zo halen we hen naar onze zaal en kunnen ze anderen ontmoeten. Daarom nemen we ook deel aan sportinitiatieven van de gemeente, om ons te laten kennen en interesse op te wekken. Skaters zullen er hun ding kunnen doen en op woensdag, zaterdag en zondag zullen we initiaties organiseren. Maar we gaan nog verder, we willen de hele skatecultuur promoten. Om die reden zullen er af en toe ook concerten plaatsvinden of tentoonstellingen van fotografen. Het wordt meer dan een skatepark.”

Het is geen toeval dat Byrrrh and Skate zich op die manier positioneert. Iets verder in de straat ligt Planet Park, ook een plek om tricks uit te voeren op allerlei rampen. Mahdhi ziet verschillen tussen beide. “We hebben niet de pretentie om concurrenten te zijn, we willen geen klanten afsnoepen van Planet Park. Zij zijn meer gericht op rolschaatsers, denk ik. Een skater of rolschaatser ziet meteen welk park aan hem is aangepast. We hebben dezelfde filosofie, maar doen het op onze eigen manier.”

“Skaters zijn er genoeg, los van de hypes. Dankzij onze connecties zullen er ook wel Vlamingen en Walen afzakken. Het skatepark zal ook evolueren, zodat mensen het niet beu worden. In de zomer willen we op het terrein naast de zaal ook een bowl bouwen, een gesloten ramp. En we zouden graag apéros skateboard organiseren, net als de apéros urbains.”

lees verder onder de foto

Toekomstige school
De buurt waar de zaal ligt, rond het kanaal, wordt de komende jaren ontwikkeld. Dan is het niet evident om een skatepark te behouden. “Er is ons gezegd dat we zeker drie à vier jaar kunnen blijven. Ons gebouw zou later een school worden. Ik hoop dat onze aanpak en onze inzet voor jongeren ons de kans geven om na die periode hetzelfde te doen op een andere locatie.”

“Ons doel is om erkend te worden als skatepark. Scholen en jeugdhuizen weten dat ze welkom zijn bij ons. Daar gaat het over. Sport is goed voor de fysieke en mentale gezondheid, leidt tot ontmoetingen en creëert banden. Daar willen we met Byrrrh and Skate aan bijdragen.”

“Byrrrh and Skate ontstond vijf jaar geleden toen een groep Brusselaars op zoek ging naar een plaats om binnen te skaten,” blikt Mahdhi terug. “Het regent nu eenmaal veel in België, Ons eerste project in Anderlecht was afgelopen nog voor het was begonnen, omdat het gebouw werd afgebroken. Snel vonden we een nieuwe plek in Molenbeek, vlak bij Thurn & Taxis. We konden er een pand huren van de gemeente. Het skatepark was in een vroeger gebouw van wijnmerk Byrrh. Daar komt onze naam vandaag, al schrijven wij het wel met drie r’en.”

Byrrrh and Skate in Molenbeek was een plek voor doorgewinterde skaters, maar stond ook open voor ketjes uit de buurt. Om iedereen te laten kennismaken met skaten, waren er initiatielessen. Helaas eiste de gemeente het gebouw na een jaar weer op. De skaters stonden op straat. “We verhuisden naar Sint-Lambrechts-Woluwe, waar we via Citydev in de oude studio’s van RTL terechtkwamen. Die zijn bekend als de piramide, wij doopten ze om tot de Byrrrhamide.”

“De gemeente vond dat het gebouw niet aan de veiligheidsnormen voldeed en dus moesten we ook daar na een jaar weg.” En zo vond Byrrrh and Skate weer onderdak in Anderlecht.

Skatezalen in Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni