Afbraak Fortis BNP Paribas BRUZZ 1556

Coöperatieve krijgt subsidie om grond te verwerken tot bouwmaterialen

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
21/11/2017

Terres de Bruxelles, een project van de Belgian Cooperative for Materials, gaat aan de slag met de aarde die wordt uitgegraven op de vele werven in de stad. De coöperatieve krijgt een subsidie van het gewest om grond te verwerken tot bouwmaterialen.

Meer dan 1,5 miljoen ton grond. Zoveel zou er volgens schattingen jaarlijks worden afgegraven op Brusselse werven. Een fractie daarvan wordt ter plaatse hergebruikt en een klein deel is bruikbaar voor de baksteenindustrie, maar het grootste deel wordt gewoon gedumpt buiten de stad.

Terres de Bruxelles wil komaf maken met die grootschalige verspilling. De nieuwe coöperatieve gaat bouwmaterialen vervaardigen met Brusselse grond. “We hebben in Brussel zowel klei- als zandlagen die interessant zijn,” vertelt Nicolas Coeckelberghs, specialist bouwen met aarde bij BC Architects & Studies, een van de partners in het project samen met de ULB, Esher en CRAterre. “Het komt erop aan klei en zand in de juiste verhouding te mengen, en eventueel grind toe te voegen.”

FLITS grond BRUZZ ACTUA 1593
Concreet zullen drie producten vervaardigd worden. In de eerste plaats leempleister. “Dat is een goede vervanger voor het gebruikelijke gipspleister. Het heeft alleen een andere kleur, maar is even goed te overschilderen.” De pleister zal aangeboden worden per ton voor grote aannemers, maar ook in zakken van 25 kilogram voor particulieren die hun woning renoveren.

Daarnaast zullen ook leemstenen vervaardigd worden. Dat zijn met grof zand of grind versterkte snelbouwstenen die eenvoudig gemetseld kunnen worden. Een derde product wordt stampleem, zeg maar een mengeling van samengedrukte aarde. “Dat is bij ons een prestigemateriaal omdat de vervaardiging nogal arbeidsintensief is, maar in ruraal Marokko is dat een standaardbouwmateriaal.”

Om van start te gaan kan Terres de Bruxelles alvast rekenen op een subsidie van 80.000 euro in het kader van de tweede projectoproep Be Circular. Dat is een initiatief van het Brussels Gewest om de kringloopeconomie te stimuleren. “Met ons project willen we de afvalstroom verminderen, ook op langere termijn, want onze bouwmaterialen zijn perfect herbruikbaar,” aldus Coeckelberghs. “Bovendien kunnen we tewerkstelling bieden aan laaggeschoolden.”

Met de subsidie kan alvast gezocht worden naar een geschikte locatie en de aankoop van de nodige machinerie. Er zijn ook al contacten met afbraak- en grondwerkenfirma De Meuter om aarde aan te leveren. “We willen in april volgend jaar operationeel zijn.”
In totaal werden 108 dossiers ingediend voor een subsidie in het kader van Be Circular. Het totale budget van 1,7 miljoen euro wordt verdeeld over 29 laureaten, Die worden woensdag officieel voorgesteld door de ministers Didier Gosuin (Défi, Economie) en Céline Fremault (CDH, Leefmilieu).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni