Als u onlangs door een bos of park heeft gelopen, heeft u misschien een lookgeur geroken. Dat is helemaal normaal voor de tijd van het jaar. Aan de oorsprong van de doordringende geur ligt daslook, ook wel gekend als wilde knoflook of breedbladige knoflook. In volle bloei kun je deze plant makkelijk herkennen aan haar geur, maar ook aan de lange groene bladen.

Het Josaphatpark in Schaarbeek is een geschikte plek voor een goede groei van daslook. De koelte, schaduw en verschillende waterbronnen zorgen voor de perfecte vochtigheidsgraad om de plant te doen ontluiken.

Momenteel zit de plant nog in haar eerste fase waarbij enkel de bladeren al zichtbaar zijn. “Vanaf februari-maart beginnen de bladeren te groeien", zegt tuinspecialist Etienne Duquenne aan de RTBF. "Vervolgens komen de bloemen uit , en daarna de zaden. Ten slotte droogt de plant heel snel uit, al in het begin van de zomer. Dat verklaart waarom we de plant niet in de zomermaanden zien.”

Eetbaar
Naast de doordringende geur is daslook ook 100 procent eetbaar. “Met de lookbladeren kun je basilicum vervangen in een pesto, om je salades een extra toets te geven”, zegt Duquenne.

Beetje bij beetje verschijnt de plant inmiddels in de Brusselse parken. “In november vorig jaar zijn er nog bollen geplant in het Ossegempark. Daardoor zullen de eerste bloemen zichtbaar zijn tussen april en mei”, vervolgt Christine Louillet, directrice van de Brusselse parken.

Maar wie een gerechtje met daslook uit het park had gepland, opgelet: Leefmilieu Brussel laat weten dat het plukken van de plant verboden is in de groene zones in Brussel. Daarnaast raden ze ook af om de plant thuis te kweken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni