De zomerbar in het park van Vorst is terug

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
26/04/2017

De bar van het park van Vorst, beter bekend als ‘La Guinguette du Parc’, is klaar voor zijn tweede seizoen. Initiatiefneemster Alice Billiet, die terugkijkt op 15 jaar horeca-ervaring, heeft haar team versterkt met een communicatie- en programmaverantwoordelijke: Géraldine Taymans. “We willen meer zijn dan enkel een eet- en drinkgelegenheid. We brengen mensen van allerlei slag samen in het park.”

Een week voor de opening is er nog werk aan de winkel. Het paviljoen kan meer dan een likje verf gebruiken en de toog en de meubels, veelal uit paletten en ander recuperatiehout, moeten nog in elkaar geknutseld worden. De zon is wel al van de partij. De twee Brusselse vrouwen vleien zich neer in het zand tegenover het pand, terwijl de twee kinderen van Alice verbaasd toekijken en een hond van een vriend vrolijk rondhost.

Wat verandert er dit jaar ten opzichte van vorig jaar?
Alice
: We beginnen er al eind april aan. Vorig kaar konden we pas starten met de grote werken aan elektriciteit en infrastructuur na het kinderfestival Supervlieg / Supermouche in juni. We zijn toen midden juli opengegaan. We gaan verder op het elan, maar hopen een stap vooruit te zetten: meer tafels, stoelen en banken, minder lange wachttijden en vooral meer activiteiten. Want we willen meer zijn dan een sympathiek café-restaurant. We zijn een duurzaam project in de publieke ruimte dat verschillende bevolkingsgroepen en generaties bijeenbrengt.”

Géraldine: We pakken elke week uit met activiteiten. Woensdag richten we ons op de allerjongsten met animatie zoals een goochelaar of kindergrime. We beschikken over een goed gevulde spelkoffer: mikado of vier op een rij in reuzenformaat, springtouwen, een diabolo om te jongleren. Donderdagavond hebben we een liveconcert, vrijdagavond een dj. Zondag is brunchdag, met extraatjes zoals een rommelmarkt, yogasessies en workshops. Wie aan sport wil doen, kan gebruikmaken van badmintonrackets of een pingpongtafel. Heel wat artiesten en ondernemers stellen zelf voor om iets mogen te doen, zoals de book truck van de Ukkelse boekenwinkel Candide. Een verjaardagsfeestje organiseren, is ook mogelijk bij ons.

Blijft de keuken vegetarisch?
Alice
: Voor 80 procent wel. Ik ben niet strikt in de leer en heb nu ook sardientjes, droge worst en croque monsieur aan het menu toegevoegd. Bij de veggiegerechten mag je onder meer Libanese pizza, Turkse börek, tortilla, humus, soep en wortelcake verwachten. We serveren zowel hapjes als volwaardige schotels. Uiteraard kun je bij ons ook gewoon iets drinken. Bijvoorbeeld bieren van Brasserie de la Senne en Lefebvre of een huisgemaakte limonade of ice tea.

Hoeveel bezoekers verwachten jullie per dag?
Alice
: Voor de opening verwachten we ongeveer 500 mensen, maar het hangt natuurlijk sterk van het weer af. We blijven een openluchtbar. Behalve maandag, onze wekelijkse sluitingsdag, zijn we elke dag open, van de voormiddag tot ’ s avonds. Om 22 uur zetten we de muziek stiller. Omdat er vorig jaar enkele buurtbewoners klaagden over nachtlawaai, heeft de gemeente ons dat uitdrukkelijk gevraagd. Ik heb er begrip voor. We zullen feestvierders doorverwijzen naar andere plekken zoals Bar du Matin op het Albertplein of Brass bij Wiels. Enkel als er onweer voorspeld wordt, blijven we dicht.

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?
Alice
: We hebben toestemming gekregen om het paviljoen te gebruiken. Maar we hebben zelf moeten investeren in de renovatie en in het plaatsen van toiletten. We krijgen geen financiële steun.

Géraldine: Misschien moeten we volgende keer een stevig dossier opstellen en naar de gemeente stappen, met de steun van burgers die het initiatief een warm hart toedragen.

Het parkcafé lijkt in opmars. Pionier Buvette Sint-Sebastiaan in het Josaphatpark en Bar Eliza in het Elisabethpark doen het ook goed.
Alice
: Het werd tijd dat Brussel zijn achterstand inhaalde tegenover steden als Parijs en Berlijn. Veel Brusselaars wonen in een appartement en beschouwen het park als hun tuin. Ze komen er hun hond uitlaten, met de kinderen spelen, joggen, wandelen, picknicken. We kunnen hen met een aantrekkelijk aanbod lokken en zo een nieuwe dynamiek in de wijk creëren.

Hoe zie je de toekomst van de Guinguette?
Géraldine
: We bekijken het jaar per jaar. Onze ultieme droom is om met hetzelfde concept het hele jaar te kunnen doordoen, ook in de winter. Daarvoor hebben we een goede binneninfrastructuur nodig. In Parijs is Rosa Bonheur in het Parc des Buttes Chaumon bijvoorbeeld uitgegroeid tot een vaste waarde. We willen in elk geval op een menselijke schaal blijven werken, op maat van de buurtbewoners. Onze intentie is niet om een tweede Rock Werchter op te richten (lacht).

‘La Guinguette du Parc’ is open van 28 april tot eind september. Meer info: www.laguinguetteduparc.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Cultuurnieuws, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni