Debaets verbiedt (onbestaande) foie gras-productie

YP
© BRUZZ
17/02/2017

Er komt in Brussel een verbod op het dwangvoederen van dieren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij eenden of ganzen voor de productie van foie gras. De Brusselse regering heeft daarover een voorontwerp van ordonnantie van Brusselse parlementsleden Annemie Maes (Groen) en Céline Delforge (Ecolo) goedgekeurd. Opmerkelijk, want er is helemaal geen foie gras-productie in Brussel.

Meer dan 84 procent van de Belgen is voorstander van een verbod op het dwangvoederen van dieren omdat dat schadelijk is voor hun welzijn. Dat is gebleken uit een IPSOS-studie op vraag van dierenrechtenorganisatie GAIA. En de Brusselse regering heeft daarom het voorstel tot wetswijziging goedgekeurd.

"Dwangvoederen komt neer op foltering van eenden, want men dwingt hen om grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken", zegt Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn. "Dat levert hen niet alleen stress en ademhalingsmoeilijkheden op, maar de lever van zo'n dieren kan tot 1 kilogram uitzetten terwijl dat normaal amper 100 gram is."

Hoewel foie gras op dit moment niet geproduceerd wordt in Brussel, wil de regering met het voorstel aantonen dat het werkt aan een diervriendelijker beleid.

"De consumptie van foie gras kunnen we niet verbieden, maar de productie wel", legt Maes uit. Samen met Céline Delforge diende ze een jaar geleden het voorstel tot ordonnantie in. "Ook al gebeurt het nu niet in Brussel, het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat zoiets ook in de toekomst niet zal mogen."

GAIA reageert tevreden op het initiatief om dwangvoederen te verbieden. "Deze maatregel is een krachtig signaal naar de twee andere regio’s waar foie gras geproduceerd wordt, met name vooral in het zuiden van het land", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Met dit wetgevend initiatief bewijzen staatssecretaris Debaets en de Brusselse regering hoezeer zij beseffen dat gavage het dierenwelzijn schaadt. Met deze maatregel komen ze ook tegemoet aan de wil van de grote meerderheid van de Belgen, inclusief de Brusselaars, die deze wrede productiemethode willen verboden zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni