Degueldre: 'Zaak-Samusocial is geen schandaal, wel een crisis'

© BRUZZ
19/07/2017

Michel Degueldre is naar eigen zeggen ‘niet fier’ op de mail die hij stuurde naar de woordvoerder van Samusocial, met daarin de vraag om twee journalisten en een politicus te screenen. Maar volgens hem is er geen gevolg gegeven aan zijn vraag. “Blaffende honden bijten niet”, zei de voorzitter van Samusocial. Schuldgevoel heeft hij niet: "Ik ben in het reine met wat ik heb gedaan."

Degueldre wordt op dit moment ondervraagd in de onderzoekscommissie naar Samusocial. Wellicht wist hij dat er veel vragen over de beruchte mail zouden worden gesteld, en dus begon hij er zelf maar over. “Achteraf bekeken besef ik dat die mail onhandig was. Ik was er niet fier op. Met wat we nu weten, begrijp ik de handelingen van de journalisten beter”, aldus Degueldre.

Degueldre gaf aan dat hij 'verrast' was over de vragen die twee journalisten en Ecolo-politicus Alain Maron in het voorjaar stelden. "Ik begreep niet goed waar ze naar op zoek waren." Maar hij verzekert dat er na de mail niets is gebeurd om het reilen en zeilen van de drie mensen te volgen. “Blaffende honden bijten niet”, aldus Degueldre.

Er was niet alleen de mail van Degueldre: Samusocial-advocaat Marc Uyttendaele stuurde eveneens een e-mail naar de RTBF om de berichtgeving te beïnvloeden. "Maar daar was ik niet bij betrokken en ik weet niet wie daarom gevraagd heeft", aldus nog Degueldre.

Geen aandacht aan zitpenningen besteed
Over de zitpenningen bij Samusocial stelde Degueldre zich nauwelijks vragen: "Voor ik bij Samusocial zat, heb ik al in heel wat raden van bestuur gezeten. Ik heb daar nooit zitpenningen voor gekregen. Toen ik bij Samusocial kwam, hoorde ik dat er hier wel zitpenningen uitgekeerd werden. Ik heb daar nooit veel aandacht aan besteed, ik dacht gewoon: 'Ok, zo werkt het hier blijkbaar'." Degueldre bevestigde dat het systeem van zitpenningen wordt afgeschaft, maar hij wilde niet ingaan op de vraag of hij zijn eigen zitpenningen zal terugstorten.

Er blijft trouwens verwarring bestaan over de bureauvergaderingen, waarvoor de bewuste zitpenningen werden uitgekeerd. Zo ontving Rita Glineur, die gisteren in de commissie kwam getuigen, in 2014 2.520 euro aan zitpenningen voor bureauvergaderingen. Degueldre verklaart nu echter dat hij haar daar nooit heeft gezien. Het versterkt het vermoeden van enkele politici dat er bij Samusocial volledig fictieve vergaderingen werden georganiseerd. Hij wou niet ingaan op de vraag of hij ex-burgemeester Yvan Mayeur wel op die vergaderingen heeft gezien.

Degueldre zei over diezelfde Glineur ook nog dat ze zal terugkeren in de raad van bestuur van Samusocial, terwijl ze dinsdag onder ede verklaarde niet meer te zullen terugkeren. "Ik heb haar getuigenis gisteren niet gehoord, dus dat wist ik niet", was de verwarrende uitleg van Degueldre.

'Geen schandaal, maar een crisis'
Over het schandaal bij Samusocial zei Degueldre: "Dit is geen schandaal, maar een crisis. Ik ben in het reine met wat ik heb gedaan." Hij is nu voorzitter in lopende zaken, en blijft dat voorlopig ook. "Ik wil het schip niet verlaten, om te vermijden dat het op drift slaat."

Degueldre ging ook in op de rol van de Brusselse regering binnen Samusocial. “Het kabinet van Pascal Smet (SP.A) kende Samusocial beter dan het kabinet van Céline Fremault (CDH). Ik heb Smet minstens één keer gezien op een vergadering. Hij wist precies waarover het ging. Dat vergemakkelijkte de besprekingen. En dat was helemaal niet het geval bij het kabinet van mevrouw Fremault."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni