Delta wordt ICT-mekka: verdubbeling opleidingsaanbod voor werkzoekenden

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
05/12/2017

Vlak bij Delta in Oudergem moet eind 2018 een opleidingscentrum voor informaticaberoepen openen. Het cursusaanbod voor werkzoekenden moet zo minstens verdubbelen. Voor het project werken verschillende overheden samen met de bedrijfswereld en de aanbieders van opleidingen.

Gecentraliseerde competentiepools zijn een trend in Brussel. Zo komt er een gewestelijke school voor veiligheidsberoepen in Evere, en staat een opleidingscentrum voor industriële beroepen in de steigers in Anderlecht. En in Oudergem komt een competentiepool voor ICT-beroepen, zeg maar de digitale sector.

Het opleidingscentrum komt in een leegstaand kantoorgebouw langs de Jules Cockxstraat. Dat is dit jaar aangekocht door Beliris, het federaal fonds voor Brussel, voor bijna 4,5 miljoen euro. Het Brussels Gewest bekostigt de noodzakelijke aanpassingswerken. Al in september 2018 moet het centrum openen. Tegen 2020 moet het volledig operationeel zijn.

In de competentiepool zullen organisaties zoals arbeidsbemiddelaar Actiris, Bruxelles Formation en de VDAB aanwezig zijn, maar ook het bedrijfsleven tekent present. “Werkgevers verwijten de overheid en het onderwijs weleens dat ze niet genoeg inspelen op de noden van de bedrijven,” zegt René Konings, verantwoordelijk voor Brussel bij Agoria, de federatie van technologiebedrijven. “Door al die spelers onder één dak te brengen kunnen we de kloof tussen industrie en onderwijs verkleinen en kunnen opleidingen sneller inspelen op de noden van de arbeidsmarkt.”

Concreet zal het bestaande opleidingsaanbod voor werkzoekenden aan Delta gecentraliseerd en uitgebreid worden. Daarnaast wordt het ook de plek waar bestaande ICT-professionals bijscholing zullen volgen. Het opleidingsaanbod voor werkzoekenden verdubbelt, de aangeboden uren bijscholing zullen verviervoudigen.

In Brussel zijn naar schatting al om en bij de 60.000 mensen aan de slag in de ICT-sector, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn. Enkele duizenden jobs raken immers maar moeilijk of helemaal niet ingevuld, en door de verdere digitalisering van de economie zouden er de komende jaren nog een pak banen bijkomen.

Die jobs zijn bovendien niet alleen weggelegd voor hooggeschoolden. “Er is niet alleen vraag naar masterprofielen,” aldus nog Konings. “Ook kortere opleidingen, bijvoorbeeld als Java-programmeur, kunnen snel naar een job leiden. Meer dan tachtig procent van de werkzoekenden die een ICT-opleiding volgt, vindt daarna snel werk.”

Volgens het bedrijfsleven is het competentiecentrum ook belangrijk om Brussel internationaal te profileren als ICT-centrum en bijkomende investeringen aan te trekken. Met name veel Britse bedrijven zouden na de Brexit kunnen overwegen om te verhuizen naar het Europese vasteland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni