Dertien Brusselse gemeenten krijgen 42,4 miljoen voor Stadsbeleid

© Belga
12/07/2017

De Brusselse regering maakt 42,4 miljoen vrij voor een 70-tal projecten in het kader van de programma's "Stadsbeleid" in 13 Brusselse gemeenten. De financiering loopt tot eind 2020.

Het Stadsbeleid is pas sinds de zesde staatshervorming een gewestelijke bevoegdheid, na de overheveling van het toenmalig federaal Grootstedenbeleid. Met zijn specifieke doelstellingen sluit het aan bij ruimtelijke ordening en wijkontwikkeling.

Zo werkt het onder meer aan een betere levenskwaliteit in de wijken door de inrichting van openbare ruimten als vector van de maatschappelijke band en van culturele uitwisseling. Ook sociale woningbouw voor specifieke bevolkingsgroepen, de uitbouw van sport- en cultuurvoorzieningen, acties die leven brengen in de wijken en het samenleven bevorderen, armoedebestrijding, initiatieven voor socio-professionele inschakeling en strijd tegen de maatschappelijke en ruimtelijke dualisering van de wijken zijn aandachtspunten.

"Bij de Federale Staat was dit beleid, toen nog 'Grootstedenbeleid', enigszins op een zijspoor beland toen eind 2014 de federale budgetten hiervoor werden geschrapt. Het Brussels gewest heeft dit stedelijk beleid overgenomen en de uitwerking uitgebreid tot 13 Brusselse gemeenten, geselecteerd op grond van objectieve sociaaleconomische criteria. Voorheen konden slechts 7 gemeenten aanspraak maken op deze toelagen," verduidelijkt minister-president Rudi Vervoort.

13 Gemeentes
De gemeenten die geld krijgen uit het vrijgemaakte budget zijn Anderlecht, Brussel, Etterbeek, Evere, Vorst, Elsene, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost, Schaarbeek en Ukkel.

Zo krijgt een cultuur- en opleidingspool gericht op circuskunsten in de Neepstraat en de Stepmanstraat in Koekelberg een subsidie. Daar zijn studio’s die creatief werk leveren en performances ondersteunen of lokalen voor kennisoverdracht aanbieden.

Een ander project, een van de 70 die gesteund worden, is het armoedebestrijdingsproject « Niet verkocht is niet verloren » in Schaarbeek. Daar wordt de samenwerking van verschillende Schaarbeekse actoren actief in voedselbedeling ondersteund die onverkochte voedingsproducten in pakketten verzamelen voor de allerarmsten. Ze organiseren tegelijk ook evenementen over het recupereren en klaarmaken van die voeding.

2020
"Met de goedkeuring van deze meerjarenprogramma's tot eind 2020 bewijst de regering eens te meer haar ambitie in het stedelijk transversaal beleid. Er hoeven geen wijken meer aan hun lot overgelaten te worden. We zullen erop toezien dat elke Brusselaar zich op een waardige wijze kan ontplooien. Dat is het doel van deze programma's," besluit Rudi Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni