Domiciliëring loopt stroef in Molenbeek

JP , TD
© BRUZZ
14/02/2017

Een domicilie aanvragen in de gemeente Molenbeek is geen sinecure. Het kan maanden duren eer de hele procedure rond is. 'De procedure duurt normaal drie maanden, maar er zijn gevallen bekend waarin het langer duurt,' bevestigt de Molenbeekse schepen van Burgerlijke Stand Ann Gilles-Goris (cdH).

De schepen van Burgerlijke Stand Ann Gilles-Goris (cdH) bevestigt aan BRUZZ dat een domiciliëringsprocedure in haar gemeente lang kan duren. "De procedure duurt normaal drie maanden, maar er zijn gevallen bekend waarin het langer duurt," zegt ze. "Er zijn namelijk wijken die gewoon overbelast zijn. U moet ook weten dat er bijzonder veel verloop is binnen de gemeente alleen al." In de buurgemeente Anderlecht kan de procedure volgens de bevolkingsdienst een maand aanslepen. "Alles hangt af van het rapport van de wijkagent," klinkt het.

Personeelstekort
Ook de politie beaamt het probleem. "De wijkpolitie van Molenbeek alleen al behandelt 6.000 dossiers per jaar. En er is een gekend tekort aan wijkagenten in de gemeente," zegt Johan Berckmans, politiewoordvoerder. Hij wijst erop dat de controles streng, uitgebreid en vooral onverwacht zijn. En daar wringt het schoentje. Een bewoner kan zelf moeilijk een afspraak maken met zijn of haar wijkagent.

Zo getuigt ook de Nederlandse Eefje. Zij verhuisde op 1 juni 2016 vanuit Sint-Gillis naar Molenbeek. Een week na haar verhuizing, ging ze zich aanmelden bij de gemeente. Al vrij snel kwam de wijkagent langs, maar was Eefje zelf niet thuis. "Ik werk iedere dag van 10 tot 18, dus ik ben nooit thuis als de wijkagent zou langskomen. Ik heb wel tien keer gebeld om een afspraak te maken, maar dat is nooit gelukt," zegt ze.

Molenbeeks gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A) krijgt veel klachten van bewoners die met gelijkaardige problemen te kampen hebben. "Er zijn inderdaad te weinig wijkagenten, dat is een structureel probleem. Maar in de vijftien jaar dat ik hier woon, is het nog nooit zo ernstig geweest. Ligt het misschien aan de organisatie van de diensten?" vraagt hij zich af. Die zouden volgens Van Damme "te formalistisch" werken. Hij wijst erop dat het uitblijven van een domicilie op lokaal niveau problemen kan geven op andere niveaus, bijvoorbeeld bij de aanvraag voor een uitkering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni