ijzer BRUZZ 1554

Druggebruikers in IJzer: ‘Wisten ervan, wordt aan gewerkt’

Peter Detailleur, Sam De Ryck
© BRUZZ
18/01/2017

Zowel minister Pascal Smet (SP.A), de spoorwegpolitie als de MIVB was ervan op de hoogte dat de druggebruikers uit metrostation Beurs zich hebben verplaatst naar metrostation IJzer. Volgens het kabinet van Smet bestaat er een permanente werkgroep om hen op te vangen. ‘Het is niet de bedoeling om die mensen zomaar weg te jagen.’

In onze krant schrijven we deze week dat de druggebruikers uit Beurs verhuisd zijn naar andere metrostations. Naar IJzer bijvoorbeeld, waar de openbare ordebewakers ze liever kwijt dan rijk zijn. “Ze beschadigen de infrastructuur, ze doen hun gevoeg op de trappen. Dat kan niet, ze kunnen hier niet blijven,” zei een controleur van de MIVB tegen BRUZZ.

'Niet zomaar op straat zetten'
Het kabinet van Pascal Smet laat weten aan BRUZZ dat het op de hoogte was van hun aanwezigheid. Met de volgende nuance: het zou niet alleen gaan om mensen die van Beurs komen, maar ook om mensen uit de buurt of uit kraakpanden die afgebrand zijn. Het is ook niet de bedoeling om die mensen zomaar op straat te zetten, klinkt het.

Woordvoerster Vandoorne wijst er wel op dat het actieplan voor de opkuis van Beurs succesvol was. “Het is nu veel aangenamer vertoeven in het metrostation.”

Vandoorne zegt dat er een permanente werkgroep is die zich bezighoudt met maatschappelijke thema’s in het openbaar vervoer. Daarin zitten: de kabinetten van ministers Smet en Fremault, de politie (specifieke eenheden met ervaring ter zake), mensen uit de sector (straathoekwerkers, vzw’s, …) en référents sociétaux van de MIVB.

'Aantal patrouilles verhoogd'
Guy Theyskens, woordvoerder van de spoorwegpolitie, zegt dat het aantal patrouilles in metrostation IJzer verhoogd is, al is er nog geen concreet actieplan.

“Daklozen en drugsgebruikers die in de metrostations verblijven, zorgen voor een subjectief onveiligheidsgevoel bij mensen die de metro gebruiken. Onze taak is om dat subjectief onveiligheidsgevoel weg te werken, door zelf ook aanwezig te zijn in die metrostations en op te treden waar nodig."

Een aantal daklozen heeft verklaard dat ze gewelddadig worden weggewerkt door de politie. Maar daarop wil Theyskens niet ingaan, toch niet zonder de concrete feiten te kennen. Hij benadrukt wel dat de spoorwegpolitie menswaardigheid hoog in het vaandel draagt. “Het is nu aan het vriezen. Als de mensen zich er rustig houden, gaan we ze natuurlijk niet zomaar in de vrieskou op straat zetten.”

'Verspreiding vermijden'
MIVB-woordvoerster An Van hamme verklaart ten slotte dat ook de vervoersmaatschappij zich bewust was van het fenomeen. “Metrostations zijn geen ideale opvangplaats. Daarom werken wij samen met verenigingen die hen kunnen doorverwijzen naar plaatsen waar ze op een menselijke manier worden opgevangen.“

Vreest de MIVB niet dat de druggebruikers dan zullen uitwijken naar een ander metrostation? “Samen met de ordediensten bekijken we hoe dat fenomeen verder aangepakt wordt om een verspreiding te vermijden,“ aldus Van hamme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni