Een op acht leerlingen Brussels onderwijs woont niet in gewest

SDS
© BRUZZ
29/08/2016

Een op de acht leerlingen in het Brussels onderwijs woont niet in het gewest. Het gaat daarbij vooral om leerlingen uit Vlaams-Brabant die in het Franstalige net school willen lopen. 6,5 procent van de Brusselse scholieren gaat dan weer in de Rand naar school.

Dat blijkt uit een analyse die het Brusselse instituut voor Statistiek en Analsyse (BISA) heeft gemaakt en maandag gepubliceerd, op basis van de (recentst beschikbare) cijfers uit 2014-2015.

Zelfs al is de instroom in het Brussels onderwijs aan het dalen, toch is die nog altijd vier keer groter dan de uitstroom vanuit Brussel, waar vaak over bericht wordt. Zowat 35.500 kinderen uit de Rand komen dagelijks in de hoofdstad naar school, tegenover ongeveer 9.400 kinderen die de omgekeerde beweging maken. Bekijk de stromen hier (lees verder onder de kaart):

80 procent van de ‘binnenkomende’ leerlingen komen uit de provincie Vlaams-Brabant. De inkomende leerlingen kiezen massaal voor het Franstalige onderwijs, een gevolg van de groei van de groep anderstaligen in de Vlaamse Rand. Driekwart van de kinderen uit Vlaanderen kiest voor een Franstalige school, net als 90 procent van de kinderen uit het Waals Gewest.

Uitstroom
Het zijn vooral kinderen die aan de rand van het gewest wonen die uitstromen. Opvallend is dat het aandeel aan Brusselse leerlingen dat buiten het gewest naar school trekt, niet veranderd is sinds 2009-2010. Hun absolute aantal is wel toegenomen, omdat het totale aantal Brusselse schoolkinderen ook gestegen is.

Bekijk hier bijvoorbeeld de kaart met Brusselse leerlingen die over de gewestgrens trekken voor basisonderwijs (lees verder onder de kaart):

De meeste leerlingen van de basisschool die het buiten het gewest zoeken, gaan naar school in Vlaams-Brabant: driekwart van alle uitgestroomde Brusselaars. In het secundair is dat 46 procent, en nog eens 8 procent naar andere Vlaamse provincies. Een vergelijkbare groep van 47 procent van de middelbare scholieren gaat in Wallonië naar school.

Pendelen
De BISA-studie keek ook naar de afstanden die Brusselse scholieren moeten afleggen naar school.

Twee derde van de leerlingen van het basisonderwijs gaan naar school in hun eigen gemeente, zelfs in hun eigen wijk. In het middelbaar onderwijs is dat slechts een derde, en zijn de verschillen tussen de gemeenten groot. Zo gaan ongeveer de helft van de scholieren uit Anderlecht, Ukkel en Brussel-Stad ook in hun eigen gemeente naar school, terwijl dat in Sint-Agatha-Berchem amper 2 procent is. Ook in Evere is dat slechts 10 procent.

Het feit dat er minder secundaire scholen zijn, de demografische druk en de grotere mobiliteit van middelbare scholieren zijn redenen voor die verschillen. Ook de taalkeuze speelt een rol. Zo hebben bijvoorbeeld Elsene, Sint-Gillis en Vorst geen Nederlandstalige middelbare scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni