Enfant terrible: Geert Palmers

Hilke Andries
© BRUZZ
13/06/2017

Met drie zijn we ons bedrijf 3E in 1999 begonnen op een zolderkamer. We hadden na ervaring in de onderzoekswereld bij IMEC goesting om te ondernemen. Nu, achttien jaar later, zitten we in het hart van de stad, badend in een iets of wat verstopte oase van rust met aan onze voeten een waterpartij.

TERRIBLE Geert Palmers BRUZZ ACTUA 1574
Omringd door een honderdkoppig internationaal en inspirerend team. Dat konden we bij de start nooit voorspellen, ik denk dat het een voortschrijdend inzicht geweest is, met een mix van vastberadenheid en veel geduld. Wij hebben nooit een plan vooropgesteld, wel een richting en een visie. Maar dankzij een sterk team staan we nu waar we vandaag staan. Door het multiculturele karakter van Brussel, hebben we maar liefst twintig verschillende nationaliteiten onder ons. Het is als mens een ongelofelijke meerwaarde om tijdens de dagelijkse middagpauze discussies te hebben met een Indiër, Turk en Belg. Dan praat je anders over de Arabische lente of Syrië dan wanneer je een gesprek zou hebben onder Vlamingen. We hebben nog - kleine - kantoren in Parijs, Londen, Toulouse, Istanbul, Kaapstad en Delhi. Maar hier in Brussel zitten we heerlijk centraal, daar heeft 3E bewust voor gekozen. Ik ontdekte mijn passie voor Brussel in de jaren negentig en ben nooit meer weggegaan. We zien wat de toekomst brengt, maar ik zal nooit verhuizen naar een plek waardoor ik in de file moet staan.

Ik doe bijna al mijn verplaatsingen in de stad te voet, zo wandel ik elke dag naar het werk en naar mijn afspraken. Dat is voor mij een moment van loslaten en het is perfect mogelijk, zeker met de verkeersvrije zone en parken, een relatief rustig wandelpad te vinden tussen Botanique, waar ik woon, en de Kalkkaai. Ik loop ook steevast met een notitieboekje op zak, want op die wandeltrajecten komen de beste ideeën. Ik ben grote fan van onze stad, maar er zijn twee dingen die mij zwaar ergeren: geluidsoverlast en luchtvervuiling. Ik begrijp niet dat het gewest en het stadsbestuur niet drastisch ingrijpen. Brussel heeft zoveel potentieel om een van de meest inspirerende steden te zijn, we zijn even internationaal als New York en tegelijk hebben we de schaalgrootte van een provinciale Franse stad. Op cultureel vlak is het aanbod heel divers en internationaal top. En toch gaat het hier allemaal zo traag en zijn we te weinig ambitieus.

Als je naar het energiebeleid in Brusselse gebouwen kijkt, dan zijn we nochtans een koploper in Europa, maar je hebt die indruk niet omdat het op mobiliteitsvlak een schande is. Mocht ik burgemeester zijn, zou ik alle fossiele brandstoffen voor mobiliteit mijden uit het centrum, gradueel zelfs ruimer. En veel meer groen is ook een must. Maar ik ben geen pessimist, veel projecten zoals de plannen rond de kanaalzone zijn veelbelovend en kunnen een hefboom zijn voor drastische verandering. De institutionele complexiteit – negentien gemeenten en de communautaire wirwar zonder meerwaarde voor de bevolking van de Europese hoofdstad – moet volledig en snel herdacht en hervormd worden.

Met 3E doen we ook een bescheiden pogingen om geen ivoren toren in de stad te zijn. We proberen samen te werken met organisaties in de buurt zoals dienstencentrum het Anker, hier om de hoek, met IT en andere ondersteuning. Een kleine moeite. Het is binnen ons bedrijf niet de bedoeling dat onze werknemers hier aankomen in een voorverwarmde wagen en achter hun bureau schuiven. Elke nieuwe werknemer wordt vriendelijk uitgenodigd op een gegidste stadswandeling na het werk in de ruime buurt. Het is belangrijk dat ze weten wat er zich rond hun computer en buiten de bedrijfsmuren afspeelt. We hebben een mix van initiatieven die we in het leven hebben geroepen om hier een fijne en geëngageerde werkplek van te maken. Wij zijn een van de eerste bedrijven die geen bedrijfswagen aanboden, en we wonnen een fietsprijs van Brussel kort na de oprichting van 3E. Je moet pragmatisch, maar consequent zijn in de dingen die je doet. Je kan moeilijk over duurzaamheid adviseren als ons bedrijf geen voorloper is. Met al die kleine dingen en fijne mensen samen willen we het verschil maken.

Geert Palmers (49) is een van de stichters van 3E. Hij is geboren in Limburg, studeerde ingenieur in Leuven en behaalde een master in Milieuwetenschappen. In 1997 streek hij neer in Brussel. 3E is een technologiebedrijf in hernieuwbare energie.

www.3e.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni