Enquête: VUB heeft imagoprobleem in Vlaanderen

FVDE
© BRUZZ
23/09/2016

De VUB is de saaiste universiteit van Vlaanderen. Dat is althans de conclusie van een onderzoek van studiebureau Ipsos, bij 1.500 Vlaamse leerlingen uit de middelbare school. Vergeleken met de universiteiten van Leuven of Gent is de VUB duidelijk minder populair.

Dat schrijft De Morgen.

Marktonderzoekbureau Ipsos ondervroeg leerlingen uit het laatste jaar van het aso uit heel Vlaanderen, en dat al voor de 13de keer. Dat gebeurt op vraag van de KU Leuven, al weten de leerlingen niet dat de bevraging afkomstig is van de KUL. De universiteit wil weten op basis waarvan studenten hun universiteitskeuze maken. Met hogescholen werd geen rekening gehouden in het onderzoek. De KU Leuven omvat ook wel een Brusselse campus.

Amper 5 procent van de bevraagde leerlingen zegt te overwegen aan de VUB te studeren. De verwachte koplopers KUL en UGent scoren elk boven de 30 procent, maar ook de UAntwerpen en de UHasselt scoren beter. Op de vraag welke universiteit de beste is, noemde zo’n 5 procent de VUB. 19 procent van de deelnemers noemde de VUB de saaiste universiteit, nipt voor de KUL.

7 procent vindt wel dat een diploma van de VUB het meest waardevol is op de arbeidsmarkt. Daarmee staat Brussel op de derde plaats.

Het onderzoek peilde ook naar de gepercipieerde moeilijkheidsgraad: acht procent vindt de VUB de moeilijkste universiteit, voor 20 procent is studeren aan de VUB dan weer het gemakkelijkst. Antwerpen en Hasselt worden wel als makkelijker aanzien. Net geen negen procent vindt studeren aan de VUB het interessantst.

Daarnaast moet ook opgemerkt worden dat de VUB een groter aandeel internationale studenten heeft. Op de vraag welke universiteit in het buitenland het bekendst is, kiest 15 procent van de respondenten dan ook voor Brussel. Alleen de KUL scoort hoger, met maar liefst 65 procent.

Hardnekkige mythe
De nieuwe rector Caroline Pauwels nuanceert tegenover BRUZZ de matige populariteit: “Leerlingen uit Brussel zijn niet bevraagd, en uiteraard is dat voor ons een belangrijke doelgroep. Bovendien is niet alles slecht: onze internationale bekendheid komt ook hier sterk naar voren. En we worden toch al niet als de makkelijkste universiteit aanzien, want dat was in het verleden ook wel een hardnekkige mythe”, glimlacht Pauwels.

Toch wil de pas verkozen rector de cijfers niet negeren. De resultaten hebben weinig te maken met de realiteit, maar alles met de perceptie. En dan blijkt de VUB, zeker buiten Brussel, met een imagoprobleem te kampen. “Onbekend maakt onbemind. Het klopt dat wij vooral in de eigen regio rekruteren, maar dat is zeker niet onze bedoeling: wij willen uit heel Vlaanderen studenten lokken.”

Pauwels wil daar sterker op inzetten, en benadrukt dat dat proces al gestart is: “We zijn gestart met een nieuw logo en nieuwe website, en er volgen nog verschillende communicatiecampagnes. Maar we moeten nog beter doen: we moeten meer in middelbare scholen over heel Vlaanderen ons project uitleggen. Daar willen we ook ex-studenten van onze universiteit bij betrekken.”

Het saaie imago van de VUB verbaast Pauwels: “Dat moeten we dieper bekijken. Het is alvast positief dat dit niet van onze eigen studenten komt. Maar misschien moeten we de campus nog meer doen leven. Brussel is ook verre van een saaie stad, dus daaraan kan het ook niet liggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni