verbrandingsoven BRUZZ 1523
© Ivan Put

Europese Commissie richt pijlen op verbrandingsovens

FVDE
© BRUZZ
01/02/2017

De Europese Commissie wil haar lidstaten ertoe aanzetten om maximaal in te zetten op processen die minder vervuilend zijn en afval meer recycleren. De Brusselse keuze om in te zetten op energiewinning via de verbrandingsoven geniet dus duidelijk niet de voorkeur van de EU. Toch is Brussel niet van plan om dat voorbeeld snel te volgen: een voorstel van de groene oppositie om een biogascentrale te bouwen werd eind oktober weggestemd.

In de publicatie ‘The role of waste-to-energy in the circular economy’ herinnert de Commissie de lidstaten aan de milieuprioriteiten die meespelen bij de afvalverwerking. De Commissie wil daarmee de interpretatie van een richtlijn uit december 2015 verduidelijken.

Afvalhiërarchie
Een centrale rol in de visie van de EU is weggelegd voor de ‘afvalhiërarchie’, dat de verschillende manieren om energie te creëren uit afval ordent volgens de impact ervan op de omgeving. Het verbranden van afval, ook al wordt daarmee energie opgewekt, staat onderaan de driehoek en is dus de minst aangewezen optie (lees verder onder de afbeelding).

© Europese Commissie

Aan die lidstaten wordt gevraagd om hun subsidies voor afvalverbranding terug te schroeven, en meer in te zetten op processen die hoger staan in de afvalhiërarchie. De Commissie raadt de lidstaten ook aan geen nieuwe ovens meer te bouwen en om oude en minder efficiëntie verbrandingsinstallaties te ontmantelen, of om belastingen op verbranding van afval te verhogen of in te voeren als die nog niet bestaat.

België scoort slecht
Dat is tegenstrijdig met het Brusselse beleid. Het Brussels Gewest subsidieert immers de verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek, voor 10 miljoen euro per jaar. Het geld komt van de stroomfactuur van Brusselse inwoners. De winsten ervan vloeien terug naar het Gewest.

"Het komt erop aan de troeven die de verbrandingsoven biedt voor de productie van groene stroom en het opwekken van warmte volop te benutten”, klonk het al in het regeerakkoord van de regering-Vervoort in 2014.

Hoewel er binnen de Europese Unie in zijn geheel voorlopig geen overcapaciteit is bij de verbrandingsovens, “zijn sommige lidstaten teveel afhankelijk van de verbranding van afval”. De Commissie verwijst daarvoor naar een studie uit 2014, waaruit blijkt dat in België 44 procent van het afval verbrand wordt. Slechts vijf EU-lidstaten doen slechter. "De rol van afvalverbranding, nog steeds de meest courante manier om energie uit afval te winnen, moet herbekeken worden”, klinkt het verder.

Biogascentrale
Volgens een studie uit 2014 is ongeveer 1,5 procent van de verbruikte energie in de EU opgewekt via afval, door verbranding en verwerking in biogascentrales. “Dit percentage zou niet significant moeten stijgen, omdat het de bedoeling is om meer afval te recycleren”, stelt het rapport, maar wel wordt aangeraden om meer in te zetten op methodes die minder schadelijk zijn voor het milieu. De Commissie verwijst naar een biogascentrale in Milaan, waar de stad al het organisch afval apart ophaalt, wat resulteert in 120.000 ton per jaar. Op volle sterkte kan de biogascentrale 35.880 MWh elektriciteit per jaar produceren, genoeg om 24.000 mensen te voorzien.

Toch is Brussel niet van plan om dat voorbeeld snel te volgen: een voorstel van de groene oppositie om een biogascentrale te bouwen werd eind oktober weggestemd. Brussel is recent wel begonnen met het apart ophalen van organisch afval, al gebeurt die ophaling wel vrijwillig. Het opgehaalde biologisch afval wordt verwerkt in een centrale in Ieper. Groen en Ecolo pleitten ervoor om de ophaling verplicht te maken en het afval in Brussel te laten verwerken.

Volgens Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) geeft de Commissie de oppositie gelijk in de kritiek die ze geuit heeft op de groenestroomcertificaten voor de verbrandingsoven: “De Commissie stelt duidelijk dat afval maximaal hergebruikt moet worden in plaats van het te verbranden. Groenestroomcertificaten moeten gebruikt worden om echte hernieuwbare energie te promoten, en niet om verbrandingsovens te financieren”, zegt Maes.

“De verbrandingsoven is goed voor zes procent van de CO2-uitstoot in Brussel. Wij kunnen ons dus volledig vinden in de aanbeveling om die af te bouwen”, zegt Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni