Eurostadion boekt vooruitgang, maar is nog niet rond

Bram Van Renterghem, Laurent Vermeersch
© BRUZZ
17/10/2017

Ghelamco belooft mee te betalen voor werken aan de Ring, de provincie Vlaams-Brabant doet een tweede poging om de buurtweg op Parking C te schrappen en de voetbalbond lijkt opnieuw mee. Het omstreden Eurostadion heeft schijnbaar een tweede adem gevonden.

Na maanden van impasse heeft het Eurostadion onlangs en in korte tijd enkele opvallende horden genomen. Bouwheer Ghelamco heeft een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend en de overheden hebben in een recordtempo een openbaar onderzoek kunnen organiseren.

Het ontwerp is licht aangepast om tegemoet te komen aan enkele bezwaren. Reusachtige digitale reclamewanden zouden de capaciteit van het stadion tijdelijk kunnen terugbrengen van 60.000 tot 45.000 plaatsen. Dat moet voetbalclub Anderlecht over de streep trekken om het stadion te huren na het Europees kampioenschap.

Daarnaast zijn de wanden van het stadion steiler. Dat moet de voetbalbeleving verbeteren – ook hogere zitjes zitten zo dichter bij het veld – maar ook het grondbeslag van het gebouw beperken, waardoor het iets verder van de Ring zal liggen.

Over die Ring heeft Ghelamco dan weer een brief gestuurd naar het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. Daarin belooft de bouwfirma om eventuele werken aan op- en afritten terug te betalen. Daarnaast worden nog andere mobiliteitsmaatregelen voorgesteld, zoals de aanleg van fietstunnels. De ingrepen moeten Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) overtuigen om zijn verzet tegen het stadion op te geven.

Ondertussen heeft de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant de oude buurtweg op Parking C opnieuw afgeschaft. Zonder die maatregel is een bouwvergunning voor het stadion ondenkbaar. De oude buurtweg – verborgen onder het asfalt van de parking – was in april al eens geschrapt, maar toen tekenden actiecomités meteen beroep aan. Zij maken nu minder kans om in beroep gelijk te krijgen, omdat de beslissing volgens gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) beter beargumenteerd is.

Betonboeren
Bovendien lijkt de tegenstand tegen het Eurostadion enigszins te verstommen. In het interview in BRUZZ magazine merkt minister Guy Vanhengel (Open VLD) op dat sleutelfiguur Bart Verhaeghe, sterke man bij Club Brugge en de voetbalbond, maar ook de bezieler van Uplace, niet meer van zich laat horen. Dat kan erop wijzen dat de voetbalbond opnieuw meewerkt aan het dossier – al dan niet omdat Ghelamco-topman Paul Gheysens dit jaar 4,6 hectare grond in handen kreeg op de plek waar Verhaeghe een nieuw voetbalstadion wil bouwen voor Club Brugge. Zo kunnen de twee betonboeren elkaar blokkeren of vooruithelpen.

Daarnaast speelt waarschijnlijk ook de druk van de Europese voetbalbond Uefa een rol. Die hakt op 7 december definitief de knoop door over de speelsteden voor het Europees kampioenschap in 2020.

Brussel mag dan in principe vier matchen organiseren, waaronder de openingswedstrijd. Om dat te halen zal het Eurostadion extreem snel gebouwd moeten worden, maar mogen er bovenal geen nieuwe obstakels opduiken. Bij veel politici en voetbalbobo’s lijkt de speeltijd voorbij nu het om de knikkers gaat. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat andere tegenstanders of actiecomités niet opnieuw naar procedures zullen grijpen om de bouw van het stadion te verhinderen of verder te vertragen. Bart Laeremans van het Grimbergse Vernieuwing heeft alvast laten weten zeker beroep aan te tekenen tegen de afschaffing van de buurtweg. Tegenstanders hopen dat verdere vertraging het project definitief keldert, omdat het Europees Kampioenschap dan niet meer te halen is. Zowel Vanhengel als minister-president Rudi Vervoort (PS) vindt echter dat het stadion er ook zonder EK moet komen.

Lees ook het aanverwante interview met Guy Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni