© Jaspers-Eyers Architects

‘Eurostadion waanzinnige verspilling belastinggeld’

© BRUZZ
16/12/2016

Het geplande Eurostadion is een waanzinnige verspilling van belastinggeld. En dat terwijl in 2013 nog beloofd werd dat er geen subsidies naartoe zouden gaan. Dat schrijft emeritus professor sporteconomie Stefan Kesenne (UAntwerpen en KUL) in een vlammend opiniestuk in De Tijd. “De oplossing ligt voor de hand: het Koning Boudewijnstadion moderniseren en de capaciteit ervan vergroten.”

Emeritus professor sporteconomie Stefan Kesenne (UAntwerpen en KUL) beklaagt in een messcherp opiniestuk in de zakenkrant De Tijd dat de belastingbetaler moet opdraaien voor een Eurostadionproject dat volgens hem volstrekt onzinnig is.

Kesenne merkt onder meer op dat “omwille van de sfeer en andere futiliteiten” in het Eurostadion geen plaats zal zijn voor een atletiekpiste – terwijl het perfect bruikbare Koning Boudewijnstadion, mét piste, ondertussen tegen de grond gaat. "Men drijft de waanzin zelfs zover dat aan een tweede nieuw stadion gedacht wordt, speciaal voor de Memorial.”

“Wie zal dat betalen?", vervolgt Kesenne. "Wie heeft zoveel geld? De belastingbetaler natuurlijk.”

Belastinggeld naar Eurostadion
Emeritus professor Kesenne merkt fijntjes op dat Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) in 2013 nog beloofde dat er geen overheidssubsidiëring naar het Eurostadion zou gaan. Hij werd daarin bijgetreden door Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD), die met de hand op het hart verklaarde dat hij geen belastinggeld in het megaproject zou pompen.

“Ondertussen wordt de vzw Euro Brussels 2020, waarin zowel de stad Brussel als het Brussels Gewest vertegenwoordigd zijn, al voor 1,5 miljoen euro gefinancierd door het Gewest”, vervolgt Kesenne. “De stad Brussel geeft voor één euro de grond van parking C van de Heizel voor 99 jaar in erfpacht aan bouwheer Ghelamco." Daarnaast delen Stad en Gewest ook nog een factuur van 80 miljoen euro delen voor het nemen van een belang in de ondergrondse parking, die volgens Kesenne verlieslatend zal zijn.

“Allerlei gekonkelfoes”
Ook hekelt Kesenne het gebrek aan transparantie over de prijs die RSC Anderlecht betaalde om zijn thuismatchen in het Eurostadion te mogen spelen. In 2015 was de club uit het project gestapt, toen de huurprijs na protest van andere topclubs – terecht – marktconform verhoogd was. “Dat manifeste gebrek aan duidelijkheid en transparantie dient wellicht om allerlei financieel gekonkelfoes, stijl FIFA, te camoufleren.”

“Dit wordt zoals steeds weer het oude verhaal van de ‘privatisering van de winsten en de collectivisering van de verliezen’, zoals ook bij het ondertussen onverkwikkelijke Ghelamco-stadionproject in Gent”, besluit Kesenne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni