smog over Brussel BRUZZ 1550

Fijnstofdrempel (nog) niet overschreden in Brussel

© Belga
22/01/2017

Sinds zaterdagavond zijn de drempels voor fijn stof van 50 microgram per kubieke meter (µg/m³) in Vlaanderen en ten noorden van de Samber en de Maas overschreden. In het Brussels Gewest is de fijnstofdrempel nog niet overschreden, "maar dat kan nog komen". Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

De 24-uur gemiddelde fijnstofconcentraties om 9 uur bedroegen 56 µg/m³ in Vlaanderen, 57 µg/m³ in Wallonië ten noorden van de Samber en Maasvallei (49 µg/m³ in het hele Waalse gewest) en 44 µg/m³ in Brussel. 50 µg/m³ is de drempel die de drie gewesten in België hanteren voor het informeren van de bevolking.

Gemiddelde van alle meetstations
"In Brussel is de drempel dus nog niet overschreden, maar mogelijk gebeurt dat later op de dag toch nog", zegt Frans Fierens van Ircel aan BRUZZ. "De waarde ligt in Brussel niet zo veel onder de 50 µg/m³. Bovendien wordt de waarde bepaald op basis van het gemiddelde van alle meetstations. En sommige meetstations in Brussel, waaronder Sint-Jans-Molenbeek en Haren, meten wel boven de 50 µg/m³.

Dat de fijnstofwaarde in Brussel lager ligt dan in de rest van het land, komt omdat er in Vlaanderen en Wallonië meer zware industrie is. "Zo zien we de hoogste pieken in Wallonië in de Maasvallei, waar een grote industrieregio is", aldus Fierens.

De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de (zeer) lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt. De hoogste fijnstofconcentraties worden gemeten in het noorden en noordwesten van het land.

Zondag en de volgende dagen blijven de meteorologische omstandigheden ongunstig voor de verdunning van fijn stof: onder meer doordat er weinig wind is. De verwachting is dat de concentraties fijn stof zondag en ook maandag hoger zullen blijven dan 50 µg/m³.

Geen hout stoken
De Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking vanwege de slechte luchtkwaliteit op om zondag en maandag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni