smog over Brussel 14 maart 2014

Fijnstofgehalte in Brussel boven Europees gemiddelde

YP
© BRUZZ
15/02/2017

De Brusselse lucht scoort niet zo goed op vlak van fijnstofconcentraties. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Met een jaarlijks gemiddelde van 18 microgram PM2,5 per kubieke meter zit de stad boven het Europese gemiddelde. Onderstaande grafiek plaatst Brussel tussen de andere Europese hoofdsteden.

Fijn stof is in feite een containerbegrip waar tal van gassen en stoffen onder vallen. Eén van de meest gevaarlijke zijn PM2,5-deeltjes. Deze stofdeeltjes zijn namelijk ultrafijn en daardoor kunnen ze heel diep in de longen doordringen.

Uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) blijkt dat de Brusselse lucht jaarlijks gemiddeld 18 microgram PM2,5 per kubieke meter lucht bevat. Dat is bijna dubbel zoveel als de aanbeveling van de WGO die haar 'gezonde' bovengrens legt op 10 microgram per kubieke meter.

Hoewel Brussel lang niet de enige is die over die grens gaat, ligt haar fijnstofgehalte wel boven tot het Europese gemiddelde. Berlijn, Londen en Amsterdam scoren allemaal beter dan Brussel. Wenen, maar ook Boedapest en Praag doen het dan weer minder goed.

(Lees verder onder de grafiek)

Mythe
De Europese cijfers ontkrachten daarmee bepaalde hardnekkige opvattingen. "Mensen verwachten vaak dat de lucht in Oost-Europa zuiverder is dan in West-Europa, maar het tegendeel is waar", legt Frans Fierens van Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu uit.

Steden in West-Europa kennen een hoge emissiedichtheid door onder meer verkeer, maar in de Oost-Europese steden liggen ook andere factoren mee aan de oorzaak van de hoge PM2,5-waarden. "Zowel voor de elektriciteitsproductie als in huishoudens gebruikt men nog vaak steenkool en daarnaast verbrandt men er nog veel meer hout dan bij ons", zegt Fierens.

Geografisch nadeel
Bovendien hebben continentale landen een geografisch nadeel ten opzichte van landen die aan de kust liggen. "We krijgen veel zuivere oceaanlucht en dat heeft een positief effect op de luchtkwaliteit", legt Fierens uit. "De afwezigheid daarvan in continentale steden zorgt ervoor dat de vervuilde lucht minder snel verdund wordt", klinkt het.

Hoewel de luchtkwaliteit de voorbije jaren in alle steden verbeterd is, blijven de Scandinavische landen momenteel de beste leerlingen van de klas.

"Bovendien heeft Europa tegen 2030 nieuwe bovenwaarden opgelegd waardoor de waarden voor PM2,5 overal nog zullen dalen, al weten we nu nog niet hoe fel", besluit Fierens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni