Francken: 'Frankrijk organiseerde onlangs nog gelijkaardige missie'

© Belga
20/09/2017

De methode om identificatiemissies te organiseren om migranten in ons land te identificeren is "niet nieuw en wordt sinds jaar en dag toegepast voor verschillende nationaliteiten". Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken woensdagmiddag vanuit New York. "Een gelijkaardige identificatiemissie met Soedan werd eerder dit jaar nog georganiseerd door Frankrijk. Zonder een degelijke identificatie is de organisatie van terugkeer immers onmogelijk", zet de N-VA-staatssecretaris de puntjes op de 'i'.

Maandag is een Soedanese "identificatiemissie" neergestreken in Brussel, na een overleg met Francken. Bedoeling is dat de officiële delegatie uit Khartoem haar landgenoten in het Maximiliaanpark en aan het Noordstation identificeert. Soedan is ook bereid de nodige reisdocumenten af te leveren om de illegale Soedanezen terug te laten keren naar hun thuisland.

Over de missie ontstond dinsdag heel wat commotie. Onder meer de PS en Groen eisen uitleg van de staatssecretaris. Beide partijen zijn er niet over te spreken dat Francken samenwerkt met een "dictatoriaal regime" en maken zich ook zorgen om berichten over Soedanese geheime agenten in het team.

Francken weerlegt die kritiek, en stelt dat identificatiemissies als deze zeker niet nieuw zijn. Onder meer in Frankrijk werd dit jaar nog een gelijkaardige missie opgestart, meent hij.

De samenwerking met Khartoem was ook nodig, om de terugkeer te organiseren van de groep migranten in het Maximiliaanpark, waarvan na politieacties was gebleken dat een grote groep waarschijnlijk afkomstig was uit Soedan. De groep bleef volgens Francken "halsstarrig weigeren om het verblijf via een asielaanvraag in orde te stellen", en had als enige doel de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. "België kan zulke illegale praktijken uiteraard niet faciliteren. Om het probleem van transitmigratie structureel aan te pakken, moet duidelijk gemaakt worden dat personen die geen asiel wensen te vragen, niet illegaal op het grondgebied kunnen verblijven", meent de staatssecretaris.

Francken benadrukt dat Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken de migranten aan het Noordstation en het Maximiliaanpark eerst uitgebreid zijn gaan informeren over hun rechten en plichten, maar dat een groot deel van de migranten geen bescherming wilde aanvragen in ons land. "Ondanks de inspanningen blijft het aantal asielaanvragen van deze groep bijzonder laag. Maar wie recht heeft op bescherming, krijgt die ook", klinkt het. In totaal werd in 2017 55 procent van de Soedanezen die asiel aanvraagt, erkend door het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.

Bij de politieacties op het terrein werden in totaal 550 mensen gecontroleerd. 193 illegalen werden opgesloten in gesloten centra, 103 daarvan zijn vermoedelijk Soedanezen. Ook in het gesloten centrum kunnen de betrokkenen nog asiel aanvragen, benadrukt Francken. De politie en Dienst Vreemdelingenzaken blijven voorlopig doorgaan met de acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni