© Bart Dewaele

Francken: ‘Het DNA van Brussel is rechts’

Godfried Roelant, Mathias Declercq
© BRUZZ
21/11/2017

Dat de hoofdstad beter verdient dan een voetgangerszone die “een oord van verderf is”, maar ook dat door de “bloedarmoede op rechts in Franstalig België”, de PS weleens gewoon zou kunnen blijven zitten. Staatssecretaris Theo Francken heeft een uitgesproken mening over Brussel.

Als gamin trok hij vaak naar Brussel om er in de vakantie zijn oom te helpen met huizen behangen en schilderen. Voor zijn studies trok Francken naar Leuven, maar hij bleef winkelen en uitgaan in Brussel. “Het is meer dan een plek waar ik kom werken. Ik ken de stad goed en heb hier veel familie wonen, vooral in Anderlecht.”

© Bart Dewaele
“Onze hoofdstad heeft veel te bieden, maar verdient veel beter op bestuurlijk vlak. De voetgangerszone bijvoorbeeld. Natuurlijk is een autoluw centrum een goed idee, maar de uitwerking ervan is verschrikkelijk. Het is een oord van verderf geworden dat marginaliteit en criminaliteit aantrekt. En dan zijn er nog de mobiliteit en het veiligheidsgevoel, bijvoorbeeld in de metrostations. Toch zijn er ook heel wat positieve punten. Het is knap dat de hotels zo kort na de aanslagen opnieuw vol zitten. Dat is goed voor Vlaanderen en voor de Brusselaar.”

N-VA in Wallonië
Anders en beter dus, maar welke rol kan N-VA zelf spelen in Brussel, te beginnen met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018? “We blijven natuurlijk een Nederlandstalige partij. Die taaldrempel blijft voor veel Franstalige Brusselaars reëel, daar moet je rekening mee houden,” reageert Francken realistisch. “Mocht er een N-VA zijn in Wallonië, dan zou dat een ander verhaal zijn. Ik krijg die vraag vaak, maar dat ligt communautair gezien natuurlijk moeilijk. In Franstalig België is er bloedarmoede op rechts, al wil ik voor alle duidelijkheid het proces van de MR niet maken, want we werken goed samen in de federale regering.”

Bovendien mag de PS, ook na de schandalen, niet zomaar afgeschreven worden. “Er zijn aan de linkerzijde nog altijd een paar sterke koppen in Brussel. Het valt af te wachten hoe de MR zich zal positioneren naarmate de verkiezingen dichterbij komen. Maar dat moet je de MR zelf vragen. Als er in de komende maanden op rechts een sterke figuur met een sterk programma opstaat, dan ben ik ervan overtuigd dat die in oktober kans maakt op de sjerp.”

“Als je kijkt naar het electorale verleden van Brussel-Stad, dan is dat geen linkse stad. Onze hoofdstad heeft al veel vaker liberale burgervaders gehad dan socialistische. Met een paar sterke Brusseleirs en burgemeesters als Freddy Thielemans (PS) is daar verandering in gekomen. Ook het migratieverhaal heeft daar waarschijnlijk een grote rol in gespeeld, maar het DNA van Brussel is niet socialistisch, eerder liberaal. Dat geldt trouwens voor veel mensen die in een grootstad wonen.”

Brusselse regering
Moeten de Nederlandstalige partijen CD&V en Open VLD in de Brusselse regering al de hete adem van de N-VA in hun nek beginnen te voelen? “We hebben een aantal goede figuren die bekendheid verwerven, want daar begint het uiteindelijk mee. Johan Van den Driessche, Cieltje Van Achter, Liesbet Dhaene en Karl Vanlouwe: zij leveren uitstekend werk en zetten de N-VA in Brussel op de kaart. Het spreekt wel voor zich dat zoiets tijd nodig heeft.”

Of de N-VA dan na 2019 in de Brusselse regering zal zitten? “We zullen dat nog moeten zien. Dat zijn strategische overwegingen waarover de partijvoorzitter (Bart De Wever, red.) beslist.” En dat laatste is Francken (nog) niet.

Lees hier het uitgebreide interview met staatssecretaris Theo Francken over zijn asiel- en migratiebeleid. "Iemand moet zijn handen vuilmaken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni