Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) wil een nieuw debat over de ‘Brusselnorm’, de maatstaf voor Vlaamse investeringen in Brussel. Dat meldt hij in een persbericht. Volgens Gatz moet er bekeken worden of de Vlaamse investeringen niet verhoogd kunnen worden. De bevolking in Brussel is immers sterk toegenomen, terwijl de huidige norm nog op het niveau van het inwonersaantal in 1999 ligt.

De Brusselnorm houdt in dat de Vlaamse Gemeenschap 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep beschouwt, en dat komt overeen met 5 procent van de Vlaamse bevolking. De Brusselnorm impliceert dan ook dat 5 procent van de uitgaven van de Vlaamse regering naar Brussel gaat.

In de periode 2012 – 2015 is de Brusselnorm gehaald, zo kondigt Gatz nu aan. In 2012 gaf Vlaanderen 766 miljoen euro uit in Brussel, in 2015 was dit 883 miljoen euro. Het leeuwendeel van de Vlaamse geldstroom gaat naar onderwijs (72 procent).

Gatz wil tegelijkertijd het debat over de Brusselnorm aanzwengelen. De minister, die zelf Brusselaar is, stelt voor om in de Brusselnorm rekening te houden met de toegenomen bevolking in Brussel. Het percentage werd immers bepaald op basis van de bevolkingsaantallen in 1999. “Toen lag de bevolking een stuk onder de 1 miljoen inwoners. Vandaag telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijna 1,2 miljoen inwoners. De Brusselnorm komt dus onder druk te staan door de toename van de bevolking die in Brussel groter is dan in de rest van Vlaanderen”, aldus Gatz.

Grootstad vol minderheden
De bevolkingstoename biedt kansen, volgens Gatz. “Brussel is de jongste jaren meer en meer een grootstad vol minderheden geworden die tientallen talen spreken. Daardoor is het potentieel aantal inwoners dat aangemoedigd kan worden om bijvoorbeeld voor het Nederlands onderwijs te kiezen, in vergelijking met twintig jaar geleden fors toegenomen.”

Gatz pleit voor een debat over de Brusselnorm. “Nu we ook duidelijke cijfers hebben over de financiële stromen van Vlaanderen naar Brussel, hebben we een goede basis om die cijfers te evalueren en te bekijken of ze bijgesteld moeten worden.”

In 2015 zei Vlaams parlementslid Elke Vanden Brandt (Groen) al dat de Brusselnorm niet volstond. "Vijf procent van te weinig is nog altijd te weinig", zei ze toen. "Iedere Brusselaar kent de wachtlijsten in scholen, crèches en sportclubs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni