Gebouw Poincarélaan voortaan hele jaar lang thuis voor daklozen

© BRUZZ
03/05/2017

In het gebouw van Samusocial aan de Poincarélaan in Anderlecht zullen voortaan het hele jaar door 200 daklozen opgevangen kunnen worden. Deze maatregel, die kwetsbare mensen voortaan ook buiten de winteropvangperiode wil opvangen, heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdagochtend samen met de ministers bevoegd voor Sociale Zaken, Céline Fremault (CDH) en Pascal Smet (SP.A) en de directie van Samusocial voorgesteld.

Om te beginnen ook wat cijfers over de afgelopen winteropvang: die ging van start op 14 november 2016 en sloot dinsdag af. Gedurende zes maanden hebben meer dan 4.570 personen onderdak gekregen. De opvang had centra in de Koningsstraat, in Woluwe, Vorst, Haren en Poincaré.

In totaal werden er meer dan 160.000 overnachtingen mogelijk gemaakt voor daklozen. 751 personen in gezinsverband en 3.819 alleenstaanden (436 vrouwen en 3.383 mannen) werden opgevangen. Deze humanitaire noodmaatregel wordt in de wintermaanden door het Gewest georganiseerd en is altijd tijdelijk van aard.

Gebouw Poincaré
Om voor een structurele oplossing te zorgen, heeft het Brussels Gewest daarom het gebouw van Samusocial aan de Poincarélaan aangekocht. Sinds 2 mei zijn er permanent 200 opvangplaatsen voorzien. Hiervoor werd een budget van 1.343.666 euro vrijgemaakt.

“Ik heb binnen mijn budget middelen vrijgemaakt om dit gebouw aan te kopen, specifiek voor de opvang van daklozen. We willen alles in het werk stellen om de meest kwetsbaren in onze samenleving te ondersteunen,” zegt Pascal Smet, Brussels minister bevoegd voor Bijstand aan Personen.

Renovatiewerken
Het gebouw is binnenkort wel aan een opknapbeurt toe. De geplande renovatiewerken beginnen in 2019. Tegen 2020 worden deze afgerond. De werken betekenen een totale kost van 5,5 miljoen euro. Het gebouw zal tijdens de werken wel operationeel blijven en daklozen zullen er gedurende de hele werkperiode kunnen blijven overnachten. Op lange termijn moet het gebouw opvang bieden aan 400 personen.

"De meest kwetsbaren in onze samenleving, alleenstaande vrouwen of ouderen en gezinnen zonder dak boven hun hoofd, kunnen vanaf vandaag deze permanente plaatsen gebruiken," zeggen Pascal Smet en Céline Fremault. "Maar deze noodopvang lost de dramatische situatie, waarin deze gezinnen met kinderen zich bevinden, niet op. Brussel wacht niet af en neemt een reeks van maatregelen om deze gezinnen op te nemen in de maatschappij via onderwijs en toegang tot wonen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni