Van scheldpartijen tot fysiek geweld en gijzelingen, agressie tegen agenten zit in de lift. Politievakbond VSOA en ACV Politie trekken aan de alarmbel. "Er is geen respect meer voor het uniform." De statistieken vertellen nochtans een ander verhaal in Brussel.

Uit een studie van 2015 blijkt dat het fysiek geweld tegen agenten in Brussel op jaarbasis met 45 procent is toegenomen. "En daar zijn gevallen van intimidatie of bedreiging niet eens bijgeteld", stelt Nico Paelinck, ondervoorzitter van de vaste commissie van de lokale politie.

"We zien ook aan het aantal juridische dossiers dat die trend zich voortzet", bevestigen Vincent Hoessin, woordvoerder en nationaal ondervoorzitter van politievakbond VSOA en Jan Adam, secretaris van ACV Politie. "Het aantal verwondingen door bijvoorbeeld klappen of wagens die op agenten inrijden neemt toe, ook in Brussel", legt Hoessin uit.

Michel Deraemaeker, voorzitter van de conferentie van Brusselse korpschefs en korpschef van politiezone Oudergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde, spreekt dat tegen. "Als we naar de evolutie van laatste tien jaar kijken neemt het aantal feiten niet toe", stelt hij. Voor het Brussels gewest is er een daling van het aantal pv's van 1.327 in 2007 naar 798 in 2015. "Elk feit is er natuurlijk één teveel.Door de welzijnswet houden we in een register en via pv's elke vorm van geweldpleging bij."

Taak van de korpschef
Het discours van de korpschef maakt volgens de bonden net deel uit van het probleem. "Een belangrijke rol ligt bij de korpschef, want die moet de geweldpleging in eerste instantie erkennen", legt Paelinck uit, "op dit moment onderschat men de impact te vaak, met onbegripvolle reacties tot gevolg."

"We roepen ons personeel regelmatig op om feiten via pv en register aan te geven", weerlegt Deraemaeker, "er is vooral nood aan een beter vervolgbeleid: daders van geweld moeten gestraft worden. "Daarnaast zou het interessant zijn om te kijken of de aard van geweldpleging zwaarder is én of dat overeenkomt met het aantal dagen arbeidsverlet door agressie tegen agenten."

Vervolging door justitie
Ook correcte vervolging door justitie is van belang. "Rechters moeten agenten ernstig nemen en burgers effectief straffen voor hun geweldpleging", legt Paelinck uit.

"Het geeft namelijk een fout signaal door geweldplegers soms al terug vrij te laten terwijl de agent in kwestie nog in het ziekenhuis ligt", voegt Adam toe. Hoessin besluit dat ze het belang hiervan kracht zullen bijzetten via een omzendbrief aan procureurs.

Zelfverdedigingscursussen
Concreet komen er voor agenten extra trainingen in omgaan met geweld en zelfverdediging.

Er is ook nood aan meer emotionele ondersteuning en administratieve ondersteuning. Medische kosten van een arbeidsongeval worden momenteel namelijk niet volledig terugbetaald. "Afhankelijk van het ongeval kan dit een financiële ramp betekenen", benadrukt Hoessin, "denk bijvoorbeeld aan amputatie."

Momenteel is er een site in de maak waarop agenten geweldplegingen kunnen melden en alle informatie over hun rechten kunnen terugvinden. "Daarmee helpen we niet enkel agenten", legt Paelinck uit, "maar krijgen we door concrete cijfers ook een beter zicht op de problematiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni