Gemeentebestuur Sint-Pieters-Woluwe: ‘Tegenstand Dumonplein is irrationele angst’

ADB
© BRUZZ
31/08/2016

Ondanks de meer dan 5.000 proteststemmen van bewoners en handelaars gaat het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe verder met de geplande heraanleg van het Dumonplein. Dat wordt in 2017 autovrij. “De vrees voor verloedering is volkomen irrationeel”, zegt schepen voor Openbare Werken Damien De Keyser (CDH).

Een autovrij plein met houten luifel, extra banken, een veertigtal nieuwe bomen en koffiebar en wafelkraam. Vier miljoen euro moet in 2017 van het plein een gezellige ontmoetingsplaats maken. Dat is althans de visie van het Gewest en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe voor het Dumonplein in de Stokkelwijk.

Buurtbewoners en lokale handelaars verwijzen het plan voor de heraanleg echter liever naar de prullenbak. Inmiddels staan er meer dan 5.000 handtekeningen onder een petitie tegen de huidige plannen. De vrees leeft dat het schrappen van parkeerplaatsen de omzet van de lokale middenstand zal doen kelderen. Ook de verloedering van de voetgangerszone in Brussel-Stad beheerst de gesprekken rond het Dumonplein.

Schepen van Openbare Werken Damien De Keyser (CDH) doet de bezorgdheden van de hand als onnodige heisa. “De vrees voor verloedering is een volkomen irrationeel schrikbeeld, gebaseerd op desinformatie van sommige handelaars en oppositie, die nog eens olie op het vuur gooit. Kijk naar Gent, Antwerpen en vele andere steden: autovrije pleinen zijn de toekomst. En wat die gevreesde verloedering betreft: de heraanleg van het plein gaat net meer sociale controle uitnodigen, dus het tegendeel zal waar zijn.”

Voor het parkingprobleem verwijst de schepen van Openbare Werken naar een studie van handelsagentschap Atrium: die wijst uit dat slechts 24 procent van de bezoekers van Stokkel met de auto komen, aldus De Keyser. “Bovendien is het ook zo dat hoogst aantal bezoekers net komen wanneer er geen parking is op het plein: tijdens de markt, allerlei evenementen en festivals. Dan lukt het ook allemaal. Maar ondertussen zijn zelfs fietsers ook tegen de heraanleg, omdat ze gehoord hebben dat de hele boel failliet gaat binnenkort.”

Lokale oppositiepartij MR dringt ondertussen aan op een volksraadpleging, een soort lokaal referendum. “Laat me niet lachen”, antwoordt De Keyser. “Dat hebben we al gedaan. We hebben een totaal van 24 vergaderingen gehouden met handelaars, marktkramers en bewoners. We zijn met een infostand op de markt gaan staan. Ik beeld me in dat het best amusant is om zo’n ballonnetjes op te laten, maar ik vermijd liever Brexit-scenario’s. Ondertussen blijven we met alle betrokkenen verder werken aan goede oplossingen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni