Politieke partijen en belangengroepen reageren gemengd op het zomerakkoord van de federale regering. De reacties zijn vrij voorspelbaar: vakbonden en oppositiepartijen zijn tegen, bedrijvenorganisaties zien meer positieve aspecten aan de deal.

Groen heeft woensdagvoormiddag teleurgesteld gereageerd op het zomerakkoord. "De noodzakelijke operatie rechtvaardigheid blijft uit, en er is niet één maatregel inzake milieu en klimaat. Dit blijft de blinde vlek van de regering", aldus fractieleider Kristof Calvo. De effectentaks is volgens Groen een "muizenstapje" richting rechtvaardige fiscaliteit. De financiering van de maatregelen blijft volgens Groen de achilleshiel van deze regering. "De regering lijkt zich rijk te regelen, maar de verwachte inkomsten worden keer op keer niet gehaald", aldus Calvo.

Ook Vlaams Belang is tegen: de oppositiepartij ziet enkel doekjes voor het bloeden, waar ze een rechtvaardige en transparante fiscaliteit had verwacht. "Na het bekijken van dit zomerakkoord kan men zich de vraag stellen wat de N-VA nog in deze regering doet of wat haar precieze meerwaarde er in is", zegt voorzitter Tom Van Grieken. "Naar het verschil met haar traditionele coalitiegenoten MR, CD&V en Open Vld is het zoeken met een vergrootglas."

Budgettaire pleister op een houten been
Kritische geluiden komen er ook van de vakbonden. Voor de liberale vakbond ACLVB mist deze regering "haar ultieme kans om de krijtlijnen voor een redelijke en rechtvaardige vermogensfiscaliteit uit te stippelen". Een vlakke taks op effectenrekeningen die 254 miljoen euro moet opleveren, is voor de ACLVB niet meer dan "een budgettaire pleister op een houten been". "De maatregel mist rechtvaardigheid wegens een gebrek aan progressiviteit." Beroepsvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) reageert tevreden op de verlaging van de vennootschapsbelasting in het begrotingsakkoord, maar teleurgesteld op het uitblijven van bijkomende maatregelen voor de loonkostenhandicap van de Belgische transport- en logistieke bedrijven.

Uit de bedrijfswereld komen meer positieve reacties. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt dat er "belangrijke stappen voorwaarts worden gezet die ondernemerschap, investeringen, groei en jobs verder zullen versterken". Unizo spreekt van "verschillende gunstige maatregelen voor kmo's". "We zijn alvast zeer positief over de voorziene verlaging van de vennootschapsbelasting voor kmo's naar 20 procent." Unizo zegt wel benieuwd te zijn naar de "compenserende" maatregelen, aangezien de regering de verlaging budgetneutraal wil houden.

"Vandaag bewijst de regering dat ze in staat is om belangrijke beslissingen te nemen en haar opdracht voor economisch herstel en de creatie van jobs te voltooien", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, in een reactie. "Dit is een ambitieuze daling van de vennootschapsbelasting en het zal ongetwijfeld onze bedrijven een extra stimulans geven om te investeren. Veel zal evenwel afhangen hoe een aantal compenserende maatregelen zoals de minimumbelasting in de praktijk uitgevoerd worden. Maar deze hervorming is zeker een grote stap voorwaarts", aldus Maertens.

De Confederatie Bouw en de Bouwunie zijn tevreden met de lastenverlaging die vanaf 2018 zal worden doorgevoerd. "Het akkoord geeft meer zuurstof aan de bouw", stellen ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni