Gids voor personen met beperkte mobiliteit legt Brusselse pijnpunten bloot

MD
© BRUZZ
26/08/2016

De nieuwe editie van de 'Brussel voor Allen/Bruxelles pour Tous'-gids moet personen met een beperkte mobiliteit wegwijs maken in de hoofdstad. Als een echte toegankelijkheidsdiagnose van de toeristische infrastructuur stipt de gids enerzijds de goed toegankelijke plaatsen aan in Brussel, maar worden er ook nog verschillende pijnpunten blootgelegd. Zo heeft Brussel nog veel werk op het vlak van openbaar vervoer, bioscopen en musea.

De nieuwe editie van de gids werd opgesteld door de vzw AMT Concept en het portaal Access-i en werd ondersteund door visit.brussels en bevoegd Brussels minister Céline Fremault (CDH). De volledig drietalige gids is “een compleet instrument dat op een praktische manier informatie verschaft rond de toegankelijkheid van logies, hotels, restaurants, shopping- en sportcentra, en vrijetijdscentra”, klinkt het.

De gids werkt met een kleursysteem, waarbij groen betekent dat de plaats perfect toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit. Bij een oranje kleur is assistentie wenselijk. Extra pictogrammen verschaffen de lezer met meer concrete informatie.

Bevoegd minister Céline Fremault zegt dat het “van essentieel belang is om dit werk voort te zetten door nieuwe edities uit te geven die systematisch bijgewerkt en aangevuld zullen worden naargelang de verbeteringen die elk jaar worden uitgevoerd om Brussel inclusiever te maken.” Want ook al wordt er volgens de ministers bij het uittekenen van nieuwe beleidslijnen altijd rekening gehouden met de handicapdimensie, toch is de situatie nog verre van ideaal.

'Met de neus tegen het doek'
Uit de gids blijkt bijvoorbeeld dat nog lang niet alle 80 musea die onze hoofdstad rijk is toegankelijk zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ook de Brusselse bioscopen zijn een pijnpunt. “De meeste hebben trappen en meestal is de ingang aan de kant van het scherm. Zonder hulp zult u de film moeten volgen met uw neus tegen het doek”, stelt de gids.

Maar het grootste probleem situeert zich op het vlak van openbaar vervoer. “Voor de personen met beperkte mobiliteit is het niet aangeraden te rekenen op het openbaar vervoer. Het merendeel van de infrastructuren werd ontworpen toen mobiliteit voor personen met een handicap niet ’aan de orde’ was”, klinkt het zelfs in de gids. Zo beschikken slechts 38 van de 59 metrostations van de MIVB over een lift.

Verder wordt er in de gids nog aangeraden om bij een reis met de trein op voorhand assistentie aan te vragen bij NMBS Mobility, wordt de speciale dienst Taxibus in de verf gezet en kan de lezer ook een waslijst aan toegankelijke cafés en restaurants raadplegen.

Brussel voor Allen/Bruxelles pour Tous

De gids is in drie talen gratis te downloaden op de website van Brussel voor Allen. Op die website kan je mits verzendkosten ook een papieren versie bestellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni