Glazen kooi toont nieuw wegdek Nieuwstraat

Godfried Roelant
© BRUZZ
04/05/2017

Vanaf vandaag staat er in de Nieuwstraat een glazen kooi met daarin een voorsmaakje van hoe de bestrating er na de renovatie van de winkelstraat moet uitzien. Er komen kleine klinkers in drie blauwgrijze tinten. Schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) maakt zich sterk dat de steentjes niet zullen loskomen.

Na twee jaar uitstel wordt het wegdek van de Nieuwstraat eindelijk vervangen. Nog voor de zomer starten de werken, maar vandaag staat in 's lands bekendste winkelstraat al een glazen kooi met daarin een voorproefje van hoe de bestrating er in de toekomst zal uitzien.​

Kleine klinkers
De Stad Brussel koos voor klinkers van 15 op 15 centimeter die in drie blauwgrijze tinten (licht, halfdonker en donker) die over de hele Nieuwstraat zullen worden ingeplant. Sommige steentjes zullen een afwerkingslaag krijgen in brons dat het prestigieus karakter van de straat in de verf moet zetten.

(Lees verder onder de afbeelding)

‘Waarom niet zoals in Charleroi?’
Jeremy Laeremans werkt op de technische dienst van kledingketen Inno. Hij wierp deze morgen vol verwachting een blik door het venster van de kooi.

“Het is absoluut noodzakelijk dat er iets gedaan wordt aan de miserabele toestand waarin de Nieuwstraat vandaag verkeert. Maar of deze kleinere klinkers wel bestand zullen zijn tegen de vele vrachtwagens die hier komen laden en lossen, dat betwijfel ik.”

“Vorige week ben ik nog gaan shoppen in het spiksplinternieuwe winkelcomplex ‘Rive Gauche’ in Charleroi. Daar hebben ze aparte laad- en loszones voorzien, waarna de goederen met elektrische autootjes tot bij de verschillende handelszaken worden gebracht. Misschien is dat wel een systeem dat hier ook zou kunnen werken?”

De vrees van Laeremans lijkt niet zomaar uit de lucht gegrepen. De Nieuwstraat kreeg immers zijn huidige asfaltbedekking net omdat de steentjes die er eerst lagen te snel bezweken onder levervoertuigen.

‘Stenen zullen niet meer loskomen of breken’
Voor Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) is er alvast geen reden om te twijfelen aan de stevigheid van de nieuwe stenen. “De mensen mogen gerust zijn: de klinkers zullen niet meer loskomen of breken. Het kleinere oppervalk zorgt ervoor dat het gewicht beter verdeeld wordt.”

Ook bij architectenbureau BUUR, dat de renovatieplannen ontwierp, zijn ze zeker van hun stuk. “Niet alleen zijn deze stenen beter aangepast aan het gewicht. Aan de onderkant zal er ook wat lijm worden aangebracht die de klinkers nog beter op hun plaats moet houden.”

Binnen twee jaar moeten de werken in de Nieuwstraat volledig afgerond zijn. De eerste fase, die ongeveer een jaar zal duren, bestaat uit verschillende ondergrondse ingrepen. Pas in de tweede fase komt de heraanleg van de straten aan bod. Ook die werkzaamheden zullen nog eens een jaar in beslag nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni