Gosuin gaat strijd aan met discriminatie op arbeidsmarkt

LBU
© BRUZZ
28/10/2016
Ook in:
nl fr

Minister van Tewerkstelling Didier Gosuin maakt 745.000 euro vrij voor twaalf initiatieven die de discriminatie op de arbeidsmarkt moeten bestrijden. Een van de projecten moet de deur openen naar de controversiële praktijktesten en is zo een primeur in ons land.

In mei had de minister een projectoproep gelanceerd voor vernieuwende initiatieven in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. De meest recente cijfers van het Interfederaal Gelijkekansencentrum over de hoofdstad zijn immers ontluisterend.

In 2012 had Brussel een werkgelegenheidsgraad van 71 procent voor mensen met Belgische origine. Voor personen uit bepaalde Europese landen of landen uit het Midden-Oosten lag dit evenwel op minder dan 35 procent. Bovendien is deze laatste groep oververtegenwoordigd in de categorie van precaire beroepen.

Via innovatieve projecten uit het middenveld of de lokale overheid wil Gosuin deze problematiek aanpakken. Het kabinet ontving 40 dossiers, waaruit een jury van experts 12 initiatieven geselecteerd heeft. Zij krijgen alles samen 745.000 euro ter beschikking, oftewel de volledige pot facultatieve subsidies van het ministerie voor Economie en Tewerkstelling.

Belgische primeur
Onder deze projecten bevindt zich ook een Belgische primeur. #OpenJob, een project van het Collectief Tegen Islamofobie in België en haar Franstalige tegenhanger MRAX, gaat in samenwerking met enkele grondwetspecialisten en experts uit de academische wereld een methode uitwerken voor praktijktesten om discriminatie bij de aanwerving van personeelsleden te ontdekken.

Momenteel is het wettelijk niet geheel duidelijk in hoeverre praktijktesten zijn toegestaan. Zowel het federale als Brusselse parlement is bezig met het ontwarren van het juridische kluwen.

Maar minister Gosuin wil niet wachten op een definitieve uitspraak om de praktijktesten uit te werken. “Zo zullen we in staat zijn om snel te reageren als we eindelijk juridische zekerheid hebben”, zegt hij. Hij gaat daarmee in op een voorstel van Groen en Ecolo.

Zonder cv en motivatiebrief
Daarnaast kregen ook de Diwan Awards, van de organisatie Divers-City, extra financiële steun. Deze jaarlijkse prijsuitreiking beloont al vier jaar diverse rolmodellen in verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, kunst, sport en ondernemerschap.

Verder is er geld toegekend aan het coachingbureau UCM, waarbij het bedrijf zelfstandigen en Zeer Kleine Ondernemingen wil bijstaan om hun rekruterings- en selectieprocedures te vernieuwen. Concreet wil het bureau het gebruik van cv's en motivatiebrieven doen verdwijnen, ten voordele van de werkelijke competenties van kandidaten op het moment van solliciteren. "Deze ‘job coaching’ wordt al lang in Engelstalige landen gebruikt en werpt daar zijn vruchten af", aldus Gosuin.

De minister gaf ook al mee dat deze projectoproep de komende drie jaar herhaald zal worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni