Greenpeace raadt energieleverancier Lampiris af

LBU
© BRUZZ
30/09/2016

Brusselaars die graag groene stroom in huis willen, worden sterk afgeraden om voor Lampiris te kiezen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse ranking van energieleveranciers van de milieuorganisatie Greenpeace.

Om burgers aan te zetten voor hernieuwbare energie te kiezen, stelt de milieuorganisatie regelmatig een ranking op van de Belgische energieleveranciers. De meest ecologische producenten van elektriciteit krijgen drie zonnetjes, de slechtst scorende energiebedrijven krijgen er nul. Op basis hiervan is het in een oogopslag duidelijk welke leveranciers de voorkeur wegdragen van Greenpeace.

De opmerkelijkste verandering in de lijst die vrijdag werd gepubliceerd, is de daling van producent Lampiris. Waar het bedrijf twee jaar geleden voor Brusselaars nog de groenste keuze was, eindigt het deze keer met nul zonnetjes en raadt Greenpeace ons sterk af om voor deze energieleverancier te kiezen.

De reden hiervoor is tweeledig, zegt campagnemedewerker Jan Vande Putte aan BRUZZ. "Lampiris op zichzelf scoort zeker niet slecht, maar omdat ze vooral energie uit biomassa halen, wat volgens de recentste wetenschappelijke inzichten toch niet zo ecologisch is als gedacht, hebben we hun score naar beneden moeten bijstellen."

Daarnaast maakt de producent sinds vorig jaar deel uit van Total. Vande Putte: "Dit oliebedrijf neemt deel aan de meest schadelijke activiteiten in de wereldwijde olie-industrie. Wij kunnen bijgevolg niet anders dan iedereen afraden klant te blijven bij Lampiris."

Schaarste in Brussel
Wie op zoek is naar een alternatief in Brussel, kan kiezen uit Energie 2030 en Mega. Beide energieleveranciers kregen allebei evenwel maar twee zonnetjes. De overige producenten die Greenpeace aanraadt (twee of drie zonnetjes), zijn immers niet beschikbaar in de hoofdstad.

"Ook al zijn er de laatste jaren heel wat nieuwe spelers op de Belgische markt verschenen, merken we dat er in Brussel toch een schaarste blijft aan de aanbodzijde", zegt Vande Putte. "Brusselaars kunnen uit twee producenten kiezen, wat eigenlijk maar nipt is. Waarom dat zo is, moet bij de producenten zelf worden nagegaan. Misschien speelt de verschillende regelgeving een rol?"

Nochtans krijgt Energie 2030 wel de maximale score wat betreft de productie van hernieuwbare energie en geplande investeringen in groene stroom. Waarom dan geen drie zonnetjes? "Omdat wij enkel producenten die echt coöperatief werken, waarbij de burgers en medeaandeelhouders inspraak in het beleid behouden, sterk aanbevelen", aldus Vande Putte. "Energie 2030 is een coöperatie van bedrijven, maar er is geen enkele garantie dat ze niet ooit beslissen toch in te zetten op minder ecologische energiebronnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni