Groen en N-VA willen afslanking en beperking vergoedingen Vivaqua

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/06/2017

De Brusselse oppositiepartijen Groen en N-VA zijn niet te spreken over de 'wraakroepende en bittere' vergoedingen voor bestuurders bij watermaatschappij Vivaqua. N-VA wil dat de zitpenningen bij dergelijke vzw's voortaan maximum 215 euro mogen bedragen, naar Vlaams model, en dat vzw's zoals Vivaqua afgeslankt worden. Voor Groen moeten 'parallelle circuits' zoals de bureaus afgeschaft worden.

"Het is zeer bitter dat de Algemene Vergadering van Vivaqua net op het moment van de vele verschrikkingen rond Samusocial beslist om schijnbaar nog snel-snel deze vergoedingen goed te keuren", steekt Groen-parlementslid Arnaud Verstraete van wal. Ter herinnering: BRUZZ bracht vrijdag naar buiten dat de vergoedingen van zo'n 65.000 euro per jaar voor vier leden van het bureau van Vivaqua behouden blijven.

Voor Verstraete is er een drieledig probleem: de persoon van Mayeur die opnieuw opduikt - "hij is alle geloofwaardigheid kwijt en zou niet langer publieke functies mogen uitoefenen" -, maar ook het bedrag van de vergoedingen. "Vivaqua mag dan heel belangrijk werk verrichten, er is geen enkel logisch argument denkbaar om zo'n bedragen te verantwoorden. Die bedragen moeten naar beneden."

'Bureaus houden zelfbediening in stand'
Daarnaast moeten voor Groen ook de parallelle structuren bij dergelijke vzw's - waar vooral leden van het bureau telkens hoge vergoedingen opstrijken - afgeschaft worden. "Het zijn wijdverspreide praktijken: bureau's die worden opgericht om een systeem van zelfbediening in stand te houden."

Zo krijgen alle bestuurders bij Vivaqua nu 714 euro bruto per zitting, waarvan er 12 per jaar zijn. Vier bestuurders - Yvan Mayeur (PS), Jacques Oberwoits (MR), Cathy Marcus (PS) en Oscar Dubru (MR) - krijgen daarbovenop elk 56.546 euro bruto per jaar als lid van de 'Raad van Zaakvoerders'.

Plafond voor vergoedingen en aantal vergaderingen
Dat kan ook voor N-VA niet door de beugel. De partij legt een voorontwerp van ordonnantie over deugdelijk bestuur op tafel in het Brussels Parlement. Die boogt vooral op maatregelen die aan Vlaamse kant al bestaan. "In Vlaanderen is de zitpenning bij vzw's al beperkt tot 215 euro. Raden van bestuur mogen voor dat bedrag ook maar maximum 15 keer samenkomen, alles daarboven wordt maar aan de helft vergoed", zegt Liesbeth Dhaene, parlementslid voor N-VA.

Daarnaast moeten maatschappijen als Vivaqua ook afgeslankt worden en de vele bestuurders- en directieposten geplafonneerd worden. "Het volstaat niet om de cumul en de vergoedingen aan te pakken als we de structuur van de publieke en semi-publieke vzw's zelf niet veranderen."

Veel partijen vertegenwoordigd in Vivaqua
De grootverdieners bij Vivaqua zijn dan wel evenredig verdeeld over de PS en de MR, in de uitgebreide raad van bestuur zitten ook leden van N-VA, Open VLD, CDH, Ecolo en CD&V. Ook zij hebben in het verleden via de Algemene Vergadering dergelijke vergoedingen goedgekeurd.

Voor N-VA zijn dat schepen in Dilbeek Stijn Quaghebeur en burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw Luc Deconinck. Volgens Dhaene hebben de twee N-VA'ers de vergoedingen al weten verlagen. "Vroeger lagen ze nog hoger. Deconinck en Quaghebeur wouden de vergoedingen terugbrengen naar 205 euro bruto per zitting, maar ze zijn gestrand op 714 euro."

Alle Vlaamse bestuurders zouden zich deze keer overigens onthouden hebben bij de stemming rond de vergoedingen. Enkele gemeenten stappen ook uit Vivaqua omdat ze de fusie met Hydrobru niet zien zitten.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni