Brussels minister-president Rudi Vervoort gedraagt zich niet als een leider van de Brusselse regering, waardoor die de kans heeft gemist moedige beslissingen te nemen. Dat stelt oppositiepartij Ecolo-Groen nu de Brusselse regering halfweg is. "Het Brussels gewest heeft geen conciërge, maar een echte kapitein nodig."

Symbolisch ontbreekt daarbij telkens de foto van Vervoort. "We hebben gezocht op Brussels leadership, maar kregen telkens een error-melding", zegt parlementslid Zoé Genot.

Nochtans lagen de voorbije twee jaar de omstandigheden op tafel om stappen te zetten. Er is de herfinanciering van Brussel, het gewest kreeg er bevoegdheden bij, de verkiezingen lager een aantal jaren voor ons. "Maar we hebben een minister-president gezien die niet op de voorgrond treedt", aldus Genot. "We kunnen niet aanvaarden dat een heel gewest wordt gegijzeld door een gebrek aan leiderschap".

Geen kapitein
Bruno De Lille geeft als voorbeeld aan dat Vervoort na de aanslagen in Brussel niet opstond om het voortouw te nemen. "En ministers vertrekken uit commissies wanneer de gemeenteraad bijeenkomt. Als er geen kapitein is met een visie die de dans leidt, dan wordt Brussel-stad blijkbaar belangrijker dan het parlement", luidt het.

De ploeg-Vervoort krijgt dan wel een buis, maar het is een kleine. "We zijn nog maar twee jaar ver. Het kan dus nog veranderen, maar dan moet de regering er wel snel werk van maken", gaat De Lille voort. Mocht de regering al beginnen met haar regeerakkoord uit te voeren, dan zou dat volgens hem al een stap vooruit betekenen. Maar daar wringt voor De Lille het schoentje. "Het regeerakkoord is een samenraapsel van verschillende meningen. Door het gebrek aan een kapitein kruipt iedereen maar wat in zijn eigen hoekje".

Emissiezone
De groenen geven de regering ook slechte punten voor concrete dossiers, zoals de aankoop van dieselhybride bussen, de meegaande houding over een uitbreiding van de Ring en de aanpak van discriminatie bij aanwervingen. De Brusselse regering - die bijvoorbeeld geen agenda verspreidt van haar acitiveiten - wordt ook een gebrek aan transparantie verweten.

Er is overigens ook lof van de groenen. De dalende jongerenwerkloosheid, de aanpak van het Citroëngebouw en de afbraak van het Reyersviaduct krijgen applaus. Ook de invoering van een lage emissiezone vinden de groenen positief. De ecologisten hadden dat plan zelf in het regeerakkoord opgenomen tijdens de vorige legislatuur, maar voerden het niet uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni