voorzitters_groen_ecolo_defi

Groenen en Défi stellen gezamenlijk eisenpakket voor

RVE
© BRUZZ
19/07/2017

Een totale decumul en een loonplafond van 150 procent van de parlementariërswedde voor iedere politieke mandataris. Dat zijn zoals verwacht de opvallendste eisen uit het pakket waar de groene partijen en de Franstalige belangenpartij Défi woensdag samen mee naar buiten komen. Volgende stap: goedkeuring in het Brussels Parlement. “Hiermee reiken we de hand naar de andere partijen.”

Ecolo, Groen en Défi hadden dinsdag al een akkoord getekend over ‘goed Brussels bestuur’. Woensdagnamiddag stelden de drie partijen dat akkoord in detail voor op een persconferentie in Brussel. Het krijgt de vorm van een lijst met 32 concrete voorstellen voor “politieke vernieuwing voor Brussel en de Brusselaars”.

Het merendeel van die voorstellen werden eerder al gehoord bij de afzonderlijke partijen. De meest opvallende zijn de totale decumul, waarbij een parlementslid geen burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter mag zijn, en een loonplafond voor politieke mandatarissen van 150 procent van de wedde van een parlementslid, met inbegrip van inkomsten uit privé-activiteiten.

Ethiek en vereenvoudiging
Verder mogen de mandatarissen voortaan enkel nog naar aanwezigheid en prestaties worden vergoed, moeten afgeleide mandaten onbezoldigd blijven en moeten alle vergoedingen verschijnen in een openbaar kadaster. Nog interessant in het ethische luik van de lijst is het voorstel om een deontologische commissie op te richten die burgerklachten kan ontvangen en cumulerende politici kan straffen.

De drie partijen willen ook de politieke structuren in Brussel en België vereenvoudigen. Zo moet de Franse Gemeenschapsregering in de toekomst eenvoudigweg worden samengesteld uit de ministers van de Waalse en Franstalig-Brusselse regering. Er moeten ook meer zones, structuren en instellingen naar het gewestelijk niveau worden overgeheveld. Welke dat dan precies zijn, wordt nog niet vermeld. Tenslotte moet er drastisch worden gesnoeid in het aantal vzw’s, intercommunales en paracommunales, staat te lezen in het akkoord.

Burgerparticipatie en verkiezingshervormingen
Ook de rol van de burger moet groeien. Zo willen de voorzitters werken aan gewestelijke volksraadplegingen en aan een burgerforum binnen elke Brusselse parlementaire vergadering.

Ten slotte hebben de groenen en Défi ook ideeën voor de komende verkiezingen. Op lokaal vlak moeten zetels bijvoorbeeld voortaan verdeeld worden volgens de methode van de provincie- en stadsdistrictsraadsverkiezingen (Methode-D’Hondt). Ook moet de opvolgerslijst bij de gewestelijke verkiezingen worden geschrapt.

Steun zoeken
Met dit pakket gaan de drie partijen nu praten met hun collega’s van andere politieke kleur. Ultiem doel is om genoeg steun te vinden om het pakket door het Brussels parlement te krijgen. “Het is een reikende hand naar de andere Vlaamse partijen in de Brusselse regering,” besluit Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Er werd nogmaals benadrukt dat er van regeringsonderhandelingen en het zoeken naar een nieuwe meerderheid nog geen sprake is. Ondertussen wordt er in de werkgroep Politieke Vernieuwing in het parlement ook gewerkt aan een voorstellenpakket rond goed bestuur en transparantie. Dat krijgt vooral steun bij de Franstalige partijen.

MR-voorzitter Olivier Chastel zei eerder al dat het initiatief van de drie partijen enkel dient om zich aan de PS "vast te plakken". Maingain is niet onder de indruk. "Ik zou kunnen verwijzen naar plaatsen waar de MR aan de PS vastgeplakt zit, zoals in de stad Brussel of de provincie Luik. Maar als Chastel zich wil losmaken van de PS, hoeft hij enkel deze voorstellen te stemmen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni