Grove nalatigheid werkgevers bij arbeidsongevallen met illegalen

Mathias Declercq
© BRUZZ
04/07/2016

Sans-papier Mahmoud werd na een arbeidsongeval wakker in het ziekenhuis. Later hoorde hij dat hij zijn werkgever hem langs de kant van de weg had gedumpt. Geen alleenstaand geval, zegt de Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten, dat vooral uit Brussel zware dossiers te verwerken krijgt over de vaak ernstige nalatigheid van werkgevers en aan de alarmbel trekt.

Mahmoud – een fictieve naam – werd in het zwart ingeschakeld om de gevel van het huis van zijn werkgever te bepleisteren. De stelling bleek zeer onstabiel, waardoor Mahmoud ten val kwam. Hij werd wakker in het ziekenhuis en vernam dat hij gevonden werd langs de kant van de weg, waar hij door de werkgever werd gedumpt.

“Jammer genoeg is dat een trend”, zegt Jan Knockaert van de Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten (OR.C.A). “Bijna alle werkgevers die mensen zonder papieren tewerkstellen weigeren verantwoordelijkheid te nemen wanneer er die werkkrachten iets overkomt.” OR.C.A kreeg ook al dossiers binnen van clandestiene werkkrachten die aan het ziekenhuis werden gedropt na een ongeval of zelfs uit een coma ontwaakten in hun eigen bed.

Ook al zijn niet alle verhalen zo extreem, OR.C.A. krijgt wel zo’n twee dossiers per maand binnen van clandestiene migranten uit de “informele sector” die zelf moeten opdraaien voor alle fysieke, maar ook financiële kosten van een arbeidsongeval. Die dossiers komen vooral uit de bouwsector, maar ook uit de huishoudsector en de horeca. Een meerderheid van de dossiers komt uit Brussel.

11 jaar later
Knockaert haalt een andere gelijkaardige zaak aan waarbij een Moldavische man in 2005 van een stelling in Brussel viel en langs de kant van de weg gedumpt werd. Het grote probleem: 11 jaar later sleept die zaak nog steeds aan. “Dat is één van de problemen die we willen aankaarten. Wanneer wij voor zo’n gevallen een klacht indienen bij het Fonds voor Arbeidsongevallen en bij de Sociale Inspectie, kan de procedure jaren duren. Intussen kan het slachtoffer zonder papieren nergens terecht en moet die zien te overleven zonder werk of uitkering”, vertelt Knockaert.

Het OR.C.A trekt dan ook aan de alarmbel en wil de politiek tot actie aansporen. “Creëer een tijdelijk statuut voor mensen die het slachtoffer worden van dergelijke praktijken, waardoor ze een uitkering kunnen krijgen en ook de werkgever voor de rechter kunnen slepen”, adviseert Knockaert. “De kosten zouden volledig gedekt worden door de arbeidsongevallenverzekering, het OCMW moet er dus niet voor opdraaien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni