Haven Brussel c Saskia Vanderstichele

Heel wat klachten over inbreuken wet-major in haven Brussel

YP
© BRUZZ
14/02/2017

In de haven van Brussel zouden heel wat inbreuken tegen de wet Major gebeuren. Die verplicht bedrijven om te werken met erkende havenarbeiders. In de praktijk zouden tal van bedrijven echter gebruik maken van goedkopere interimarbeiders. "Zowel de havenarbeiders als de bedrijven die de wet wel volgen zijn hiervan de dupe", zegt Patrick Van Nieuwenhuize van CEMPO, de werkgeversorganisatie in de Haven van Brussel. De sociale inspectie onderzoekt de klachten.

In tegenstelling tot de andere havens van ons land, mag de wet Major in de haven van Brussel met enige flexibiliteit worden toegepast. "Normaal gezien moet je per opdracht een ploeg inhuren, maar in de kleine Brusselse haven bestaat dat ploegenstelsel niet en kan een bedrijf zelf kiezen hoeveel arbeiders het ergens voor nodig heeft", legt Van Nieuwenhuize uit. "Dat werkt misbruik in de hand, want één erkende arbeider wordt al gauw geen erkende arbeider."

De voorbije maanden kwamen bij zowel de werkgeversorganisatie van de haven als de sociale inspectie tal van klachten binnen over bedrijven die interimarbeiders zouden aanwerven in plaats van erkende havenarbeiders.

Hoge loonkost & Concurrentievervalsing
De hogere loonkost van erkende havenarbeiders zou één van de verklaringen kunnen zijn waarom bedrijven interimarbeiders verkiezen. "Een erkende havenarbeider is inderdaad duurder dan een interimkracht, maar zijn rendement ligt ook hoger", legt Van Nieuwenhuize uit. "Ze zijn zeer gespecialiseerd in hun taken en kunnen heel soepel ingehuurd worden."

Volgens van Nieuwenhuize zijn zowel de havenarbeiders als de bedrijven die de wet volgen hier het slachtoffer van. "Er ontstaat concurrentievervalsing als bedrijven die hetzelfde werk laten uitvoeren verschillende tarieven kunnen hanteren door goedkopere werkkrachten", stelt Van Nieuwenhuize. "Aan de andere kant heb je dan havenarbeiders die geen werk hebben en moeten gaan stempelen."

Sociale inspectie
Een belangrijke taak ligt volgens Van Nieuwenhuize dan ook bij de sociale inspectie. "Zij moeten toezien op de naleving van de arbeidswet", klinkt het. "Maar om de volledige keten van fraude te doorbreken moeten alle betrokken instanties hun verantwoordelijkheid opnemen in plaats van ze door te schuiven."

Ludo Beck, adviseur-generaal van toezicht op sociale wetten, bevestigt het grote aantal klachten dat de laatste maanden is binnengelopen. "Zodra wij een klacht ontvangen sturen wij onaangekondigd controleurs ter plaatse om eventuele overtredingen vast te stellen", legt hij uit.

Kort op de bal spelen
Als bedrijven betrapt worden op activiteiten zonder erkende havenarbeiders dan wordt een proces-verbaal opgesteld dat naar de arbeidsauditeur gaat. Die beslist vervolgens of er een sanctie wordt getroffen in de vorm van een geldboete, een waarschuwing of een strafrechterlijke vervolging.

"De voorbije periode hebben we bij één bedrijf zo'n overtreding vastgesteld, maar bij de recentste drie controles was er op dat moment geen sprake van inbreuk," gaat Beck verder. De grootste uitdaging voor de sociale inspectie is om kort op de bal te spelen. "Ik beschik niet over een mobiele inspectie die ik ter plekke kan sturen zodra een klacht binnenkomt", legt hij uit. "Maar zolang we klachten ontvangen, zullen we op regelmatige basis inspecties uitvoeren, dat is het enige wapen dat we hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni