Ribaucourtstraat

Heraanleg Ribaucourtstraat gestart: 'Handelskern van maken zoals elders in Gewest'

Tim Gatzios
© BRUZZ
13/06/2017

In Sint-Jans-Molenbeek zijn ingrijpende werken aan de drukke Ribaucourstraat begonnen. Die winkelstraat wordt het komende jaar heraangelegd van gevel tot gevel. Doel: een aangenamere en veiligere winkelstraat in het centrum van Molenbeek.

De Ribaucourtstraat is vandaag een drukke, maar niet al te aangename straat. "Cameraploegen komen vaak filmen in de Ribaucourtstraat om te tonen hoe slecht het gaat in Molenbeek," zegt schepen van Openbare Werken Jan Gypers. En dat moet dus gedaan zijn. "De handelskern wordt nu op het niveau gebracht van alle andere handelskernen in het Brussels Gewest."

Dat gebeurt door een volledige heraanleg, de weg en de stoepen worden aangepakt tussen het Sint-Jan-Baptistvoorplein in Oud-Molenbeek en de Opzichterstraat in de Maritieme wijk, goed voor een afstand van 600 meter. "In het verleden is de straat in verschillende stukken aangepakt, en dat zie je ook," zegt de schepen. "We gaan nu tonen dat het echt één straat is, met overal hetzelfde ontwerp."

Doel is een aangenamere en veiligere straat. Alle kruispunten worden verhoogd, de verkeersplateaus krijgen ook een andere kleur dan de straat, die worden okerkleurig. Dat moet het verkeer afremmen.

Meer groen
Het kruispunt ter hoogte van de Opzichterstraat moet ook overzichtelijker worden. Vandaag komen daar zes straten samen, dat worden er na de heraanleg vier. Ook dat zal de veiligheid verhogen. Aan het kruispunt ontstaat zo ook een pleintje met extra groen. Ook langs de rest van de straat komen er bomen bij. Kruispunten worden zo aangelegd dat parkeren er onmogelijk wordt. Aan elk kruispunt moeten fietsrekken komen.

De hinder voor bewoners en handelaars moet beperkt blijven, de werken gebeuren in fases. "We blijven de bewoners en de handelaars trouwens voortdurend informeren, we hebben een kantoor vlakbij de Ribaucourtstraat waar de plannen hangen en waar ze naartoe kunnen met hun vragen."

Het project kadert in het duurzame wijkcontract Leopold II, en wordt dus hoofdzakelijk betaald door het Brussels Gewest. Het ontwerp is van het bureau BUUR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni