Eurostadion BRUZZ 1538

Huidig Eurostadion niet thuisbasis Anderlecht

© BRUZZ
22/01/2017

RSC Anderlecht blijft met belangrijke opmerkingen zitten over het huidige voorstel voor het Eurostadion, zo vernam BRUZZ uit goede bron. De aanpassingen die door bouwheer Ghelamco werden doorgevoerd, zijn voor de club tot op heden onvoldoende om er haar thuisbasis van te kunnen maken.

De problematiek is bekend. Anderlecht heeft met bouwheer Ghelamco een beginselakkoord getekend om het Eurostadion voor een slordige 9 miljoen per jaar te huren en er zijn thuisbasis van te maken. Maar de plannen van Ghelamco, zoals gebruikt voor het MER en de bouwaanvraag, werden niet goedgekeurd door de club en belangrijke opmerkingen blijven.

Zo vindt de club onder meer dat het stadion niet het nodige comfort biedt om verschillende vormen van beleving aan haar supporters te kunnen bieden die de club in de toekomst wil ontwikkelen. Ook de exploitatie binnen een multifunctioneel complex waarin meerdere activiteiten in zelfde ruimten worden georganiseerd, zorgt voor bijkomende belangrijke uitdagingen en een impact op de rendabiliteit.

Het is bekend dat RSC Anderlecht streeft naar een stadion waarin een moderne voetbalbeleving kan gegarandeerd worden. RSCA trok hiervoor naar internationale experten in de bouw van de nieuwste stadions om zich te laten begeleiden. Tal van voorstellen werden, frequent en in overeenstemming met de UEFA-lastenboeken, met de bouwheer besproken.

Aanpassingen onvoldoende
Onze bronnen bevestigen aan BRUZZ dat Ghelamco een aantal aanpassingen aan de oorspronkelijke plannen doorvoerde, maar dat die voor de club tot op heden onvoldoende zijn. Anderlecht heeft dan ook recent aan Ghelamco gemeld dat er belangrijke opmerkingen blijven en dat de club dwingend vraagt alsnog de gevraagde aanpassingen door te voeren.

De club vreest volgens onze bronnen vooral dat de beleving in en de rendabiliteit van de uitbating van het nieuwe stadion niet gegarandeerd zijn. De club wil daarom ook niet van haar eisenbundel aan Ghelamco wijken.

Zolang er geen akkoord is tussen Anderlecht en Ghelamco is de komst van het Eurostadion hoogst onzeker. Het stadion heeft immers een vaste gebruiker nodig om rendabel te kunnen zijn. De tijd dringt echter, want het stadion moet er in 2019 staan om op tijd te zijn voor het EK voetbal in 2020.

Het kabinet van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), tevens een van de trekkers van dit project, wil niet reageren. "Het zijn onderhandelingen tussen Anderlecht en Ghelamco en daar komen wij niet in tussen", klinkt het daar.

Verkiezingskoorts
Eerder liet Ghelamco-topman Paul Gheysens in De Tijd al weten dat hij zich geen zorgen maakt, ook al vlotten de onderhandelingen met Anderlecht niet. "We hebben de opdracht gekregen een perfect stadion te bouwen. Wij bouwen het beste en meest rendabele stadion, en we zitten op schema. Zelfs de Uefa is wild enthousiast over de plannen." De felle kritiek die het stadionproject intussen te verduren krijgt wijt hij aan "verkiezingskoorts voor de verkiezingen van 2018".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni