Ben je de hippe tweedehandsfiets met dunne bandjes beu en wil je graag eens iets anders? Dan moet je maar eens contact opnemen met het atelier van Cycad in Anderlecht. Daar produceren ze elektrische tweewielers uit bamboe die je kan huren per maand en waarvoor je betaalt per kilometer.

Fietsen en Brussel, het lijkt een onafscheidelijk duo te worden. Fietswinkels rijzen als paddenstoelen uit de grond en elk weekend kan je wel ergens een tweedehands exemplaar op de kop tikken op een rommelmarkt.

Bamboe
Niet alleen verhoogt het aantal fietsen systematisch, ook aan het design van het stalen ros wordt stevig gesleuteld. Zo wordt er naast aluminium bijvoorbeeld ook bamboe gebruikt om het kader van een fiets te vervaardigen.

In Brussel zijn bamboefietsen voorlopig nog een unicum, maar daar komt weldra verandering in. De Belgische Perrine Collin en de Filipijn Narciso Gumangan openden de eerste fietsenzaak die zich uitsluitend bezighoudt met de productie van dergelijke fietsen.

‘Absorbeert beter de schokken’
De twee leerden elkaar zeven jaar geleden kennen in de Filipijnen toen de Brusselse Collin er op studiereis was voor een ngo (niet-gouvernementele organisatie, nvdr.).

Tijdens een bezoek aan een landbouwbedrijf ontmoette ze Gumangan, die al een tijdje aan het experimenteren was met het verwerken van bamboe in fietsen.

Collin was snel verkocht voor het idee van de bamboefiets. “Het absorbeert beter de schokken dan staal, het is een pak lichter en het is beter te bewerken”, zo zegt ze in Le Soir.

Atelier in Anderlecht
Restte alleen nog de vraag waar de fietsen geproduceerd zouden worden, maar die vraag loste zich bijna vanzelf op. “Ik kende bitterweinig van import en export. Bovendien wilde ik werk en vaardigheden creëren in Brussel”, aldus de 31-jarige onderneemster.

En dus werd begin dit jaar een atelier in Anderlecht omgedoopt tot productieplaats van de bamboefiets. Als merknaam werd gekozen voor Cycad, wat Filipijns is voor ‘pedaleren’.

Hulp uit Antwerpen
Om aan voldoende bamboehout te geraken, krijgt Cycad onder meer hulp van de universiteit van Antwerpen, maar eigenlijk is de plant hier allesbehalve een rariteit.

“Bamboe is een wijdverspreide plant in België”, zo zegt Collin. “Heel wat mensen hebben het gewoon in hun tuin staan. Het is dus niet zo moeilijk om onze voorraad voldoende hoog te houden.”

Betalen per maand en per kilometer
De afgewerkte fietsen, met daarin ook een elektrische motor, worden niet verkocht, maar wel verhuurd. De minimum huurtermijn bedraagt drie maanden en in die tijd betaal je tussen de 100 en de 125 euro per maand, afhankelijk van het aantal kilometer dat je rijdt.

Vandaag zijn er slechts drie fietsen in omloop, maar Collin hoopt dat dit aantal snel zal stijgen. “Tegen het einde van het jaar willen we 20 fietsen verhuurd krijgen en voor volgend jaar mikken we op een aantal tussen de 150 en de 200.”

Wie meer informatie wil over de bamboefietsen van Cycad, neemt best eens een kijkje op de website van de fietsenzaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni